Robbannak a szieszták

Vágólapra másolva!
Még csak a fűtési szezon elején tartunk, de már tizenhárom esetben – legutóbb ma - okoztak balesetet a PB-palackkal működő mobil kályhák, amiket szieszta kályhaként is emlegetnek. Nem lehet a forgalmazásukat betiltani. 
Vágólapra másolva!

Az idei mérleg: a katasztrófavédelemnek négy esetben szén-monoxid-mérgezés miatt kellett kivonulniuk, öt helyen lángra lobbant a kályha, négy készülék pedig felrobbant. Legutóbb ma hajnalban okozott balesetet egy ilyen készülék Kunpeszéren, ahol a palackok cseréje közben robbant fel egy fűtéshez használt gázpalack. Hajdu Márton az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a gondot legtöbbször az okozza, hogy az üzemelő készüléket letakarják, vagy éghető anyagot tesznek rá.

Feldobjuk a sziesztára

Életszerűnek tűnő helyzet: feldobjuk a sziesztára a gyerek nadrágját, hogy reggelre megszáradjon, aztán ledőlünk, és hamarosan arra ébredünk, hogy már a fél ház lángol. Mert azt nem tudjuk, hogy az ilyen kályhák a belsejükben 750-900 fokos hőmérséklettel melegítenek. Nagyon hatékonyak, éppen ezért népszerűek is. Viszont egyméteres körzetükön (ez készülékenként eltérő lehet) belül akár a szekrénysort is képesek begyújtani, így nagyon nem mindegy az sem, hol állnak a szobán belül.

Máskor a csatlakoztatott gázpalack szivárog, és a kiáramló gáz gyullad meg, ez is sokszor vezet a palack robbanásához. A legszomorúbb következménye pedig annak van, ha kis légterű helyiségben fűtenek a sziesztával, ahol a kályha könnyen elhasználja a rendelkezésre álló oxigént. Ha nincs megfelelő utánpótlása a levegőnek, az égés tökéletlenné válik, a szén-monoxid feldúsul, ami mérgezést, sőt akár halált is okozhat.

Évi több tucat baleset

A modernebb készülékeket már olyan biztonsági berendezéssel látják el, amelynek köszönhetően lekapcsolódik, amint azt érzékeli, hogy nincs levegő-utánpótlás.

A tűzoltók adatai szerint egy-egy fűtési szezonban több tucat mobil kályhás baleset is előfordulhat. Hajdu Márton felhívta a figyelmet, ezeket a készülékeket is csak szigorúan a használati útmutatóban foglalt előírások betartásával szabad használni és rendszeresen ellenőriztetni kell.

Megkérdeztük, ha ennyi baj van a szieszta kályhákkal, akkor miért nem tiltják be a forgalmazásukat. Soha nem egy adott típus okoz baleseteket – válaszolta Hajdu Márton –, ráadásul a tragédiákért szinte minden esetben a nem rendeltetésszerű használat a felelős.