Kemény kormányellenes beszédekkel, több mint tízezres tömeggel, majd órákig tartó huzavonával telt a Közfelháborodás napjának hívott tüntetés Budapesten. Kisebb demonstrációk voltak az ország mintegy kéttucat vidéki városában, sőt Skóciától Máltáig több külföldi helyszínen is. Zengett az Orbán, takarodj és a Viktátor, a legfinomabb kritika pedig Horváth Andrásé volt, miszerint „Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok!"

Több tízezres, Európa-szerte több, mint 30 városban megtartott kormányellenes tüntetés sorozat ért véget hétfőn éjjel Budapesten azzal, hogy elfáradtak az egymással akkor már hosszú órák óta farkasszemet néző tüntetők és rendőrök.

Tiltakoztak szinte minden ellen

Budapest mellett mintegy kéttucat vidéki helyszínen, sőt külföldön is tüntettek hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány, Vida Ildikó, a korrupció, az egyelőre visszavont netadó, a kafetéria-adó emelése és a magyar külpolitika jelenlegi iránya ellen. Skóciától Németországig, Ausztriától Máltáig, Nagykanizsától Nyíregyházáig és Orosházától Sopronig százak, ezrek, sőt tízezrek gyűltnek össze.

Tízezres tömeg gyűlt össze a Kossuth térenFotó: Szabó Gábor - Origo

A november 17-idemonstráció apropóját az adta, hogy elvileg aznap döntöttek volna az internetadóról, ám annak bevezetése - egyelőre legalábbis - lekerült a napirendről. Az ezt megelőző hetekben azonban a Budapesten és vidéken tartott hasonló tüntetések sem csak erről szóltak már, hanem a NAV-botrányról, és sok másról is.

Rogán: nem lőnek ki szemeket

A tüntetés előtt a Fidesz igyekezett békés hangot megütni, Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője is jelezte, hogy mindenkinek joga van a véleményéhez, és 2006. október 23-ával ellentétben most nem jár szemkilövés a tüntetésért.

A közfelháborodás napján megjelent tömeg a Parlament előttForrás: MTI/Soós Lajos

Aligha csak ez bátorította a demonstrálókat, akik már jóval az este 6 órára meghirdetett kezdés előtt több ezren gyűltek össze a Kossuth téren. Nem sokkal a kezdés után az MSZP-s Kunhalmi Ágnes megadta az alaphangot azzal, hogy a Parlament ablakából uniós zászlókat lógatott ki.

Uniós zászlók - kívül lóghatnak, belül nem tűrik őketForrás: Origo

Ezzel arra reagált, hogy a hétfői ülésnapon, néhány órával korábban Kövér László házelnök kivitette az ülésteremből a szocialisták által „becsempészett" kék-csillagos lobogót. Az uniós zászló egyébként már jó ideje nem szívesen látott az Országgyűlésben.

Transzparensek, vitriolos feliratok

A tüntetésre - nem csak Budapesten - a demonstrálók közül sokan táblákkal, transzparensekkel érkeztek. Az egyik felirat "Jogállamot, nem forintosítást!" követelt, egy másik pedig jelezte: „Ne lopj, ne csalj, ne hazudj! A kormány nem tűri a konkurenciát."

Sokan transzparensekkel, feliratokkal érkeztek a demonstrációraFotó: Bielik István - Origo

A leginkább a Viktáror, az Orbán takarodj rigmusokat lehetett hallani a tömegben, de ez Pécsett - Páva Zsolt fideszes polgármesterre utalva - kiegészült a Repülj, Páva, repülj szólammal. Többen az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikó NAV-elnökre utaló feliratokat vittek, mások uniós zászlót lengettek.

Erősen kezdtek a Kossuth téren

Krasznahorkai Emma egy slam poetry-t adott elő a tüntetőknek a Kossuth téren: hosszan sorolta, miért dühös a kormányra. A tömegben ott volt a Graphisoft alapítója, Bojár Gábor, aki pedig az Origónak azt mondta, nem tetszik neki a kormány oroszpolitikája, és az EU-tól való távolodása sem.

Nem kértek a tüntetők a nemzeti szotyializmusbólFotó: Bielik István - Origo

Színpadra lépett a Kossuth téren az egykori NAV-os Horváth András is, aki azzal kezdte: "Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok". Arról is beszélt, hogy szerinte nem sok maradt a '89-es Orbán Viktorból.

Horváth András beszélt a NAV-botrányról, korrupcióról és az egykori OrbánrólFotó: Bielik István - Origo

Időközben már mintegy 15 ezer fősre nőtt a tömeg a Parlament előtt, és mint a szónokokra adott reakciókból leszűrhető volt, sokaknak nemcsak az Orbán-kormányból, de az elmúlt 25 év magyar politikai elitjéből is elegük van.

Le kell rázni a rabigát

Le tudja rázni az ország a korrupt és elnyomó politikusai rabigáját! - zengett a színpadról. A szónokok azzal is buzdították a tömeget: „addig fogunk küzdeni, amíg jó nem lesz itt élni, és követeljük, hogy szóba álljanak velünk".

Zúgott a téren az Orbán, takarodj, a Viktátor és a Ria, ria, Norvégia!Fotó: Bielik István - Origo

A több ezer tüntető - amelyben felbukkant mások mellett Demszky Gábor volt főpolgármester, Mécs Imre egykori '56-os haláálraítélt, és több ellenzéki politikus is - az Orbán, takarodj mellett a Ria, ria, Norvégia! rigmust is skandálta.

Kemény kormányellenes beszédeket mondtak a szónokokFotó: Bielik István - Origo

Ha még egy pár évig folytatják ezt, akkor már nem lesz esélyük külföldre menekülni - figyelmeztette az egyik szónok az Orbán-kormányt. Az Élőláncos Lányi András eközben a tömegben olyan szórólapot osztogatott, amely arról szólt, hogy Paks miatt mennyire eladósodunk az oroszok felé.

A program után is maradtak

A hivatalos program ugyan este 7 óra körül véget ért, de a tüntetők nem mozdultak a Kossuth térről. Többen megközelítették a Parlament épületét, volt aki egy EU-s és egy magyar zászlót lobogtatva mászott fel a lépcsőket díszítő oroszlánokra.

A hivatalos program után is sokan maradtak a Kossuth térenFotó: Szabó Gábor - Origo

„Fidesz-maffia!", „Demokráciát!", „Menjünk be!", „Gyertek ki!" - kiabálták a tüntetők a parlament főbejáratánál, ahol még a kordont is elsodorták. A fémkerítésen átjutva egyre közelebb kerültek a bejáratnál felsorakozott rendőrökhöz.

Békés volt a tömeg, de a kemény mag egyre közelebb nyomult a ParlamenthezFotó: Bielik István - Origo

Ezt egy óráig tűrték a közben erősítéssel bővült rendőrök, majd nyolc óra után többször is felszólították a tüntetőket, hogy „fejezzék be jogtalan cselekményüket". Akik ekkor a tömegből átugrották a láncot, azokat gyorsan leszerelték a rendőrök.

Órákig néztek farkasszemet

Ahogy egyre több - immár rohamfelszereléssel, könnygáz sray-vel is ellátott - rendőr érkezett a térre, úgy húzódott egyre közelebb a tömeg a Parlament lépcsőjéhez. A végén már farkasszemet nézett egymással a rendőrsorfal és a tüntetők kemény magja.

A tüntetők és az Országházat védő rendőrök a Kossuth Lajos térenForrás: MTI/Marjai János

Egymásba kapaszkodva, egy néhány méteres sávban oda-vissza tologatták, lökdösték egymást rendőrök és tüntetők a lépcsőnél. Ez a csiki-csuki órákig tartott, miközben két oldalról igyekezték bekeríteni a demonstrálókat a rendőrök.

Néhány embert kiemeltek a tömegből a rendőrök, és ment a kiszorítósdiFotó: Szabó Gábor - Origo

Néhány embert kiemeltek ugyan a tömegből a rendőrök, de inkább a kifárasztásra „játszottak". A jelek szerint sikerrel, mert este 11 órára a tüntetők 90 százaléka feladta, és szétszéledt a keménymag is.

Senkit nem vettek őrizetbe

A tüntetésen senkit nem vettek őrizetbe, de még előállítani sem állítottak elő senkit a rendőrök. Csak biztonsági intézkedésekre volt szükség, négy alkalommal - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A demonstráció során négy nő rosszul lett, illetve egyikük megsérült, őket a rendőrök kimentették a tüntetők közül, majd átadták a mentőknek.