Pályázaton lett jegyző Lamperth Mónika

2014.11.19. 15:48

Pályázaton nyerte el a baloldali vezetésű XV. kerület jegyzői posztját Lamperth Mónika. A politikától visszavonult volt szocialista belügyminiszter az Origónak elmondta: mivel egyik poltikai oldalnak sincs többsége a képviselőtestületben, az egyik legfontosabb feladatának a konszenzus megteremtését tartja.

Pályázaton nyerte el a posztot

Csütörtökön reggel teszi le hivatali esküjét Lamperth Mónika, aki a XV. kerület jegyzője lesz. A volt belügyminiszter az Origó érdeklődésére megerősítette: minden szükséges feltételnek megfelel, és több jelentkező közül, pályázaton nyerte el a posztot.

Lamperth Mónika két éve visszavonult a politikátólForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lamperth Mónika kinevezéséről a DK-s Hajdu László polgármester döntött. Az önkormányzati törvény 2013-as módosítása nyomán ugyanis a polgármester saját hatáskörben dönthet a jegyző felmentéséről, illetve kinevezéséről, már nem szükséges ehhez a képviselőtestület hozzájárulása.

Elmélet után a gyakorlat vonzotta

Lamperth Mónika elmondta: Hajdu László szerda délután közölte vele a döntését, így csütörtökön reggel le is teszi az esküt. Megjegyezte: két éve döntött úgy, hogy a politikából kivonul, ezért se parlamenti, se önkormányzati képviselőként nem indult, és - noha jelölték - MSZP-s párttisztségeket sem vállalt.

"Visszatértem a szakmámhoz, hiszen közigazgatási szakjogász vagyok, egész életemben ezt műveltem 1981-től kezdve előbb megyei tanácsnál, majd megyei önkormányzatnál, majd a központi közigazgatásban, már politikusként, miniszterként" - sorolta.

Nemcsak tanítja, műveli is a szakmát

Lamperth Mónika immár ötödik szemesztere tanítja a helyi önkormányzatok című tantárgyat  a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így az elméleti tudását most a gyakorlatban is kamatoztathatja az önkormányzatnál.

Minden szakmai vizsgája, gyakorlata megvan, a pályázati feltételeknek megfelelt - szögezte le a leendő jegyző, aki kiemelte: pályázaton, több jelölt közül választották ki, személyes meghallgatásán is beszámolt terveiről a kerületi bizottságnak.

Konszenzust kíván teremteni

Kérdésünkre elmondta azt is: azután kereste meg Hajdu László polgármestert és jelentkezett a pályázatra, hogy a korábbi jegyző az önkormányzati választás után távozott az önkormányzattól, azóta pedig a poszt nincs betöltve.

Lamperth Mónika érdekesnek nevezte, hogy egyik politikai oldalnak sincs többsége a testületben, amit ő köztisztviselőként úgy értelmez, hogy a választók azt szeretnék, ha együttműködnének a felek. "Az a feladatom, hogy a testület törvényesen működjön, és segítsem a konszenzus létrejöttét" - mondta.

Jogász, cégvezető, miniszter

Az 57 éves Lamperth Mónika 1981-ben szerezett jogi diplomát a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Dolgozott a Somogy megyei tanácsnál, 1991-től a megyei önkormányzat jogi osztályvezetője, később az Alpok-Adria Ügyviteli Iroda igazgatója volt.

Az MSZP - amelynek alapító tagja, 1998-2000 között pedig elnöke volt - színeiben 1994-2010 között országgyűlési képviselő volt. Betöltötte a belügyminiszteri, majd önkormányzati és területfejlesztési miniszteri posztot, később szociális és munkaügyi miniszter volt.

Leendő munkahelyén, a XV. kerületben a 2014-es önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció színeiben induló Hajdu Lászlót választották polgármesternek. A húsz tagú testületben tíz Fidesz-KDNP-s mellett nyolc baloldali - DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE-s -, egy jobbikos és egy LMP-s képviselő ül.