Orbán Viktor: Lojálisak leszünk szövetségeseinkhez

2014.11.19. 10:18

A magyaroknak nem érdekük egy újabb hidegháború, Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak, és "lojális lesz a szövetségeseihez", még akkor is, ha nem ért egyet bizonyos lépésekkel – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén. 70 perces beszédet tartott, a végén beszélt a geoplitikai helyzetről.

Azt mondta, Magyarországnak az a dolga, hogy lojális szövetséges legyen, de mindent megtegyen annak érdekében, hogy a geopolitikai helyzetéből fakadó gazdasági érdekeit megpróbálja megvédeni. Azt is mondta, nem fog hozzájárulni olyan politikához, amely vissza akarja hozni a hidegháborút Közép-Európába.

Szerinte az, hogy Magyarországot oroszbarátnak minősítik, "szamárság", mert "Magyarország magyarbarát".

Orbán Viktor középen, balra tőle Wetzel Tamás helyettes államtitkár és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, jobbra pedig Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, illetve Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor beszélt a gazdaságról is. Kulcskérdésnek tartja, hogy Magyarország gazdaságilag sikeres legyen, mert szerinte csak így ellensúlyozható a szellemi viták miatti negatív nemzetközi megítélés.

Fesorolta a kormány további céljait:

  • elindul Magyarország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési programja,
  • minden autópálya eléri majd az országhatárt és
  • minden nagy településen áthalad,
  • folyatódik az állami rezsicsökkentés,
  • az államreform,
  • az államadósság folyamatos csökkentése és
  • az adórendszer megszilárdítása.

Szeretnék elérni a teljes foglalkozatást, hogy mindenkinek legyen munkája és senki ne legyen tartósan munka nélkül. „A ciklus végére Európa legrugalmasabb munkaerőpiacává válik az ország.”A bankrendszerrel kapcsolatban azt mondta, nincs nemzeti szuverenitás, ha nincs magyar kézben a bankrendszer.