Tarlós István: Az év elején indul a 3-as metró felújítása

Vágólapra másolva!
A 3-as metró szerelvényeinek felújításáról, és saját újonnan elnyert vétójogáról is beszélt Tarlós István főpolgármester az M1 Ma reggel című műsorában. Nyugtatta a budapestieket, és kicsit Demszkyzett is.
Vágólapra másolva!

Jövő év elején megkezdődik a 3-as metró szerelvényeinek felújítása. Erről az M1 Ma reggel című műsorában beszélt Tarlós István főpolgármester. Azt mondta, hogy a kormány 60 milliárd forint értékben vállalt kezessége arra elég, hogy a metró szerelvényeit újítsák fel

Azt is mondta, a kormány nagyon nagy segítséget adott most a városnak, ahogy azzal is, hogy a "Demszky-érában felvett BKV-hitel esedékes kontingensének a fedezetét is biztosította".

Vétójog

Beszélt a főpolgármesteri vétójogról is: Akinek felelőssége van, valami módon ezt a felelősséget el kell tudnia vállalni. Mert az, hogy létezik felelősség, de a felelősséggel járó mozgástér egyáltalán nincs meg, az nem korrekt, nem életszerű és nem is méltányos - mondta. Szerinte a főpolgármestert a nép közvetlenül választja, és "elvárja tőle, hogy beavatkozzék, ha szükségesnek látszik".

Azt mondta, hogy a kritikusoknak fogalmuk sincs, hogy mire akarja, és hogyan fogja használni a vétójogot. "Nincsen itt semmiféle diktatúra előkészületben, egyébként az országban sem" - mondta.

Rendszerelvű működés

Szerinte egyetértésben folyik a szervezeti és működési szabályzat előkészítése, és Budapesten rendszerelvű működést akarnak. A kerületi polgármesterek és a főpolgármester között az elmúlt 24 év alatt még nem volt olyan munkakapcsolat, mint jelenleg.

Szerdán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is megszólalt, itt arról beszélt, hogy a kormány sorozatban olyan lépéseket tesz, amelyekkel Budapest komolyságát nyomatékosítja, és felértékeli a fővárost. Szerinte ekkora pénzügyi tartaléka évtizedek óta nem volt a fővárosnak.

A vétójoggal kapcsolatban itt azt mondta, hogy "elkeseredett rosszindulatot" érez, és azt érzékeli, hogyha egy rendszer kezelhetővé válik, az némely embereknek baj; azt élvezik, ha anarchia, botrány, cirkusz van.