Szijjártó Péter: Példaértékű a kapcsolat az Egyesült Államokkal

Szijjártó Péter Budapest, 2014. október 18.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban 2014. október 18-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. október 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban 2014. október 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarországnak, az Európai Uniónak és Oroszországnak komoly felelőssége van abban, hogy ne váljanak ellenségekké. A fiatal nemzedék nem akarja megismerni az új hidegháborút - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kommerszant című orosz napilapnak. Beszélt arról is, hogy több ponton példaértékű a kapcsolatunk az Egyesült Államokkal. 
Vágólapra másolva!

A politikus hangsúlyozta, hogy az újabb hidegháború elkerülésében az első lépésként az ukrán válságot kell rendezni. Ehhez szerinte az egyetlen út a minszki megállapodásokon alapuló párbeszéden és a tárgyalásokon át vezet. Szijjártó Péter rbízik abban, hogy az ukrajnai helyzet stabilizálódik, és nem lesz szükség az Oroszország elleni európai uniós büntetőintézkedések kiszélesítésére.

Örök kérdés a Déli Áramlat

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel, vagy Washington gyakorol-e nyomást Magyarországra annak érdekében, hogy lemondjon a Déli Áramlat gázvezetékről, a magyar külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: az Európai Bizottság álláspontja világos, miszerint a beruházás nem felel meg az európai szabályozásnak. Hozzátette: ezért Magyarország arra hívja fel az Európai Uniót és Oroszországot, hogy újítsák meg a tárgyalásokat az uniós jogszabályok és a Közép-Európa egészének energiabiztonságát erősítő gázvezetékprojekt egymáshoz igazításáról.

Szijjártó Péter szerint az energiabiztonság megteremtésére kell törekedni Forrás: MTI/AP/Ivan Szekretarev

Kiváló a kapcsolat az USA-val

Szijjártó Péter elmondta: a magyar vezetés egyetért abban az Egyesült Államokkal, hogy feltétlenül meg kell erősíteni Európa energiabiztonságát. Megjegyezte, hogy bár Washington erre nem tartja a legjobb eszköznek a Déli Áramlatot, de a magyar álláspont szerint az energiabiztonság megteremtésére ez a legnyilvánvalóbb megoldás.

A külgazdasági és külügyminiszter a hat magyar tisztviselő esetében alkalmazott amerikai beutazási tilalommal kapcsolatosan kifejtette, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai a gazdasági, valamint a biztonságpolitikai és védelmi együttműködésben „csaknem példaértékűek”. Azt mondta, hogy a politikai kapcsolatokban „valóban maradtak nyitott kérdések és ez számunkra igen kellemetlen”.

„Minthogy az Egyesült Államok az egyik legfontosabb szövetségesünk, érdekünkben áll, hogy egyeztessük álláspontjainkat ezekben a kérdésekben” - tette hozzá.