Tóbiás József: Az elit hatalmi játszmái taszítják a választókat

Tóbiás József
Vágólapra másolva!
Az MSZP-nek nem bezárkóznia kell, hanem egy baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű néppárttá építenie magát, miközben nyitni kell a civilek felé is - állapította meg Tóbiás József. Az MSZP elnöke arról is beszélt: nem tart elődje, Mesterházy Attila visszatérésétől, a költözés még nem dőlt el, Brüsszelben pedig nem szakad a DK-MSZP EP-delegáció.
Vágólapra másolva!

Nem skizofrén állapot jogosnak nevezni a közfelháborodást, miközben hétfőn a Parlament előtt nemcsak az Orbán, takarodj! zúgott, de kritika érte az elmúlt 25 évet, és benne az MSZP-t is?

A felháborodás jogos és érthető, az ellenzéki politikának viszont ez kihívás is. Vajon tud alkalmazkodni ehhez a változáshoz? A politika az elmúlt 25 évben sok hibát vétett. Mi is. Ezért nekünk is változni kell: mást, és máshogyan kell csinálni. A totális állammal szemben most végre fellép a társadalom: felnőtt egy fiatal, bátor generáció, egy fiatal demokraták szövetsége, és ki mer menni az utcára tiltakozni. Ez pedig jelzi, hogy annak, amit az ellenzék a parlamentben képvisel, van egy külső, nem általa szervezett, civil támogatottsága. Vagyis egy lehetséges szövetségessel többen vagyunk. Ezzel ki is léphetünk abból a kényszerhelyzetből, hogy csak a szűkebb politikai térben keressünk szövetségeseket. Van tehát az önkény ellen dolga az utcán a civil mozgalmaknak, és van az ellenzéki politizálásnak is. Megnyílt az esély egy újfajta partnerségre.

Tóbiás József szerint új partnerségre nyílt esély Fotó: Bielik István - Origo

Ehhez ma már az is kevésnek tűnik, amit négy éve még Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott meg, hogy szexinek és trendinek kell lenni. Milyennek kellene most lennie a baloldalnak?

A célunk egy nemzeti elkötelezettségű, modern, karakteresen baloldali néppárt felépítése.

Egyelőre mintha inkább leépülne az MSZP, csökken a támogatottsága. Nem tart attól, hogy ön lesz az MSZP utolsó elnöke?

Nem. Soha ilyen nagy szükség nem volt baloldali politikára, mint most, és a választásokig van még három és fél évünk. Egy kérdés van: képesek vagyunk-e eltűrni, hogy milliók éhezhetnek, hogy a jövőnk előtt bezárul a világ? Az utca, a civilek ezt elutasítják. A baloldali politikának pedig alkalmassá kell válnia arra, hogy befogadja az emberek felől érkező szándékokat, és ezek alapján alternatívát kínáljon.

A baloldalnak idén háromszor lett volna erre alkalma, de csak hebegett-habogott, vagy nem olyan választ adott, ami hihető lett volna.

Az elmúlt választásokon csak a kudarc volt az osztályrészünk, több alkalommal vereséget szenvedtünk. Az okok között szerepet játszott a választási törvény átírása, de ez nem ment fel minket a felelősség alól. Áprilisban sokan le akarták váltani a kormányt, de úgy érezték, nincs alternatíva. Azt üzenték: csinálj olyat, ami nekem tetszik, és ott leszek veled. Egyértelmű, hogy az MSZP-nek nem bezárkózni, hanem ellenkezőleg: nyitni kell. Ez nem megy pár hónap alatt. Idő kell ahhoz, hogy stabil alapokra helyezzük a szakmapolitikát, amit az elmúlt években felülírt a hatalomtechnika és az összefogásjáték. Az MSZP-nek nem önmagáról, hanem Magyarországról kell gondolkodnia, nem magának, hanem az országnak kell programot adnia.

Az elmúlt választásokon csak a kudarc jutott az MSZP-nek Fotó: Bielik István - Origo

Egyedül, vagy 2018-ban sem úszható meg az együttműködés a baloldalon?

Ez nincs napirenden. Az elmúlt hónapok utcai eseményei azt jelzik, hogy új típusú együttműködésekre van szükség. Nagy feladat, hogy kilépjünk az elmúlt 25 év gyakorlatából. Az új kihívásra nem lehet fanyalgás a válasz, hanem egymás szempontjainak megértése és adott esetben az összehangolt cselekvés.

Még ha sok felvonuló is kéri, hogyan tudnak érvényt szerezni bárminek a kétharmados kormánypárti többségű Országgyűlésben?

A parlamenti szakbizottságokban az MSZP képviselői kritizálták a cafeteria szabályozását, egyúttal más megoldást kínáltak, miközben a szakszervezetek is kivonultak az utcára. Végül el lehetett érni, hogy a Fidesz megváltoztatta a terveket. Félmegoldást hozott, de az eredeti elképzelésnél jobb lett. A részleges siker annak is köszönhető, hogy repedezik az orbáni totális állam.

Visszatérve az összefogások korára: ennek tanulságait majd csak decemberben vonja le a pártértekezlet, de ön már levonta-e?

A fő tanulság számomra, hogy az elit hatalmi játszmái taszítják a választókat. Önmagában nem vezet sehova az öncélú összefogás. A látszat volt a lényeg, de nem volt mögötte igazi tartalom. Illúzió volt azt gondolni, hogy a demokratikus ellenzéki pártok lefedik a társadalmi többséget.

Az öncélú összefogás önmagában sehova sem vezet Fotó: Bielik István - Origo

Erre a vasárnapi időközi választáson lehetőség nyílik. Miskolc és Ózd kudarca után lesz végre mit ünnepelnie az MSZP-nek?

Van tétje annak, ami Újpesten történik. Többről van szó, mint pusztán arról, hogy aki áprilisban Kiss Péterre szavazott, az most is elmegy-e, és megszerezzük a mandátumot. Minden újpesti és angyalföldi választónak megvan a lehetősége, hogy tovább gyengítheti az orbáni rendszert. Ezzel nemet mondhat az adóemelésekre, az állami korrupcióra. Elutasíthatja azt, hogy valakik milliárdokkal gazdagodhatnak a politikai kétharmadot felhasználva. Ennek a rendszernek a lebontását lehet elkezdeni vasárnap.

Ahhoz, hogy igazán erős ütést vigyenek be a hatalomnak, nemcsak most, hanem jövő év elején is győzni kellene Veszprémben az időközin, nem?

Már most vasárnap megakadályozhatjuk a kétharmadot, tartósan pedig meg is erősíthetjük ezt a helyzetet egy veszprémi győzelemmel. Attól kezdve pedig a hátralévő három és fél évben nem tud a kétharmaddal bármit megváltoztatni saját politikai kénye-kedve szerint a Fidesz.

Előkerült egy, az orbáni politikáról szóló 1999-es tanulmány, amelyet éppen a Kiss Péter által létrehozott munkacsoport írt, melynek ön volt a vezetője, és olyan, mintha ma írták volna. Látnoki képességük van?

Sajnos már 1999-ben világos volt, hogy Orbán egy totális államot kíván létrehozni. A tanulmány 15 pontja most teljesen beigazolódott, és él. A tanulmányt csak plusz egy ponttal lehetne kiegészíteni, mégpedig: mi van akkor, ha már a törvényt is Orbán Viktor írja?

Lendvai Ildikó szerint azért van hitelességi válságban az MSZP, mert sokak számára a baloldal ma Orbán rendszere részének látszik.

Az ezzel kapcsolatos álláspontomat majd december 13-án, a pártértekezleten szeretném részletesen kifejteni.

Azt, hogy miért nincs válságban, vagy azt, hogy mitől nem lesz?

Mind a kettőt.

Reméltem, hogy legalább az egyik felét elárulja előre.

Ott fogok erről beszélni. Persze véleményt mondani mindenkinek joga van. A Fidesz és a kormány fél a vitáktól. Pedig nem ettől kell félni, hanem a gondolattalanságtól, a tehetetlenségtől és a cselekvőképesség hiányától. Mi azon dolgozunk, miképp lehetne jobbá tenni ezt az országot.

Tett is az MSZP javaslatot például a jövő évi költségvetés tervezetéhez: 400 milliárd forintot csoportosítana át. Mi lesz, ha ez nem sikerül?

Ha ez így marad, akkor az ötmillió létminimum alatt élő ember országa leszünk. Már most is négymillióan tartoznak ebbe a körbe. Az elmúlt 5 évben, Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb ütemben a szegénység, és a Fidesz adópolitikája ezt fogja konzerválni. Tovább mélyül és szélesedik a nélkülözők tábora. Az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátórendszer a jövő évi költségvetés legnagyobb vesztese. De beszélhetnénk a stadionokról, a presztízsberuházásokról, az Európa-rekord élelmiszeráfáról, a fogyasztást ösztönző intézkedések hiányáról. A fél disznó vagy a negyed borjú kedvezményes áfáját hadd ne kommentáljam: mutasson nekem valakit, aki fél disznót vesz.

Hamarosan az ötmillió létminimum alatt élő ember országa leszünk Fotó: Bielik István - Origo

Vájkáljunk még egy kicsit a pártügyekben: elegendő, ha a Gój motorosokra költött pénzt Szanyi Tibor nem visszafizeti, hanem visszajótékonykodja? Ezzel megússza a kizárást?

Sosem beszéltem a kizárásáról. A jótékonykodást pedig jónak tartom. Ez egy gentleman's agreement, ami működik.

Ez az egyezség működni fog abban az értelemben is, hogy a két DK-s és két MSZP-s képviselőből álló EP-delegáció nem bomlik fel Brüsszelben?

Nem látok jeleket a felbomlásra. A két párt képviselőinek praktikus együttműködésével létrejött delegáció, ha nem is mindig zökkenőmenetesen, de el tudja látni a feladatát.

Olyan még nem volt az MSZP-ben, hogy valaki visszatért volna az elnöki posztra. Mesterházy Attilának, aki a sajtóhírek szerint erre készül, sikerülhet a visszatérés?

Mesterházy Attila a párt volt elnöke, jelenleg a frakció tagja. A párt változás előtt áll, amelyhez rengeteg munkára van szükség, amiben ő is partner lesz. Egy nemzetközileg elszigetelődő ország parlamenti külügyi bizottságának tagjaként van mit tennie.

Elődje, Mesterházy Attila visszatérésétől nem tart a pártelnök Fotó: Bielik István - Origo

Hova álljon Magyarország az új hidegháborúban?

Magyarország európai és euroatlanti elkötelezettsége értékalapon megkérdőjelezhetetlen. Minden kormányzati lépés és mondat, ami ennek felülírására szól, határozottan árt. Nekünk itt a helyünk Európában. Körülöttünk zajlik egy geopolitikai változás, a kormány mégsem folytat párbeszédet az ellenzékkel, legalább egy nemzeti minimum kialakítása ügyében.

Mennyit spórol a párt azzal, hogy kiköltözik a Jókai utcai székházból?

Jelenleg is fizetjük a törlesztőrészletet, így a költözés nem annyira a pénzről szól. A szakmai és politikai megújulás mellett a pártban zajlik egy szervezeti átalakulás is, amelynek célja, hogy közelebb kerüljünk a választókhoz. A választókerületi jellegű működés lényege: nem a pártpolitikát, a közpolitikát akarjuk csupán eljuttatni az emberekhez, hanem közösségeket szervezünk, és helyben jelen vagyunk. Ezért a működési költségek központi és választókerületi eloszlásának jelenlegi 75-25 százalékos arányát is megfordítjuk. Az új irodaházunkról még nincs döntés, de az biztos, hogy közösségi térként kell majd működnie, nem szigorúan pártközpontként.

Kétéves mandátuma lejárta után ismét elnök lenne, vagy inkább miniszterelnök-jelölt, esetleg mindkettő?

Minden reggel úgy kelek fel, hogy van dolgom, mert nem tudom elfogadni azt a helyzetet, amit látok magam körül a hazámban. Az foglalkoztat, mi lesz 2016-ban vagy 2018-ban. A lényeg, hogy Orbán totális államának vége legyen. Ez után lehet arról beszélni, kinek mi legyen a szerepe. Ha ez megvan, akkor már győztünk, és én már nyertes vagyok.