December 1-jén szavaz a szenátus a budapesti amerikai nagykövetről

2014.11.21. 23:04

A küszöbön álló hálaadásnapi hétvégét követően, december 1-jén szavaz majd az amerikai szenátus a Barack Obama elnök által a budapesti amerikai nagyköveti posztra jelölt Colleen Bell producer kinevezéséről - közölte pénteken internetes kiadásában a The Washington Post című napilap.

A szövetségi felsőház Bell-lel együtt a Buenos Aires-i amerikai képviselet élére szánt Noah Mamet személyéről is voksol majd. A lap szerint jelölésük kérdésének napirendre tűzése azt jelenti: Harry Reid, a szenátusi többség leköszönő vezetője valószínűleg bízik abban, hogy a két nagykövetjelölt megkapja a megerősítéséhez szükséges 51 szavazatot.

Nem világos ugyanakkor, hogy mi lesz az elnök által oslói nagykövetnek szánt szállodaipari vállalkozó, George Tsunis sorsa, aki külügyi bizottsági meghallgatásán olyan gyengén szerepelt, hogy több demokrata szenátor is jelezte: ellene fog szavazni.

Kampányadományozók

A The Washington Post szerint Bell, Mamet és Tsunis együtt jelképezik azt a problémát, hogy politikai kampányadományozók zsíros diplomáciai posztok birtokosai lehetnek, miután csúnyán botladoztak a bizottsági megerősítési meghallgatáson. A lap emlékeztetett rá, hogy Bellnek nehézséget okozott meghatározni, hogy az Egyesült Államoknak milyen stratégiai érdekei vannak Magyarországon, Mamet pedig elismerte, hogy még sohasem járt Argentínában. Bell jelölését egyébként a demokrata többségű szenátusi bizottság még februárban jóváhagyta, amit a szenátus plenáris ülésének is meg kell erősítenie.

John McCain nem támogatta Bellt

John McCain republikánus szenátor a The Wall Street Journal című napilapban március elején azt javasolta, hogy a szövetségi felsőház utasítsa el az oslói, a budapesti és a Buenos Aires-i nagykövetjelölteket. A három politikai adománygyűjtő jelölése ráadásul nemcsak kongresszusi, hanem szakmai körökben is vihart kavart. 

A 16 ezer aktív és nyugállományú amerikai diplomatát tömörítő Amerikai Külszolgálati Egyesület (AFSA) vezetése ugyancsak március elején - az információ szabadságára vonatkozó törvényre hivatkozva - perrel fenyegette meg a külügyminisztériumot arra az esetre, ha az nem bocsátja rendelkezésére az új nagykövetjelöltek alkalmasságát igazoló okmányokat.

Leszerepeltek

 Az AFSA szerint ugyanis a hármak felkészületlennek bizonyultak és leszerepeltek szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásukon. Az egyesület vezetése azt kérte a szenátustól, hogy utasítsa el a jelölésüket. A washingtoni diplomáciai tárca április elején beadta a derekát és közölte, hogy az amerikai kormány az interneten fogja majd igazolni nagykövetjelöltjeinek alkalmasságát - de csak a jövőbeni várományosok esetében.

Politikai kinevezett lesz

Colleen Bell televíziós producer és különböző környezetvédelmi, művészeti és szociális ügyek támogatója. 2012-ben tevékenyen hozzájárult Obama elnök újraválasztási kampányának adománygyűjtő tevékenységéhez. Jóváhagyása esetén Bell úgynevezett politikai kinevezett lesz. Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében, 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén. Az ő elődje, az idén januárban elhunyt Robie Marcus Hooker "Mark" Palmer (1986-1990) szintén a washingtoni külügyminisztérium hivatásos állományához tartozott. 

Ha a szenátus megszavazza, Bell lesz a rendszerváltozás utáni negyedik női amerikai nagykövet Budapesten. A 47 éves jelölt négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt eddig Los Angelesben élt.