Aláírták a koalíciós megállapodást az új ukrán parlamentben többséget alkotó Nyugat-barát pártok, és a megállapodásban rögzítették Ukrajna csatlakozási szándékát a NATO-hoz - jelentette a kijevi média.

Jehor Szoboljev, az újonnan megválasztott parlament egyik képviselője is megerősítette a Facebookon, hogy a koalíciót alkotó pártok úgy határoztak, célul tűzik ki Ukrajna NATO-csatlakozását.
A megállapodást a nap folyamán ismertetik.

A legfrissebb, november első felében készített közvélemény-kutatás eredménye szerint az ukránok 51 százaléka támogatja az ország NATO-csatlakozását és csupán 25 százalékuk ellenzi. A többi megkérdezett bizonytalan, vagy nem venne részt egy erről szóló népszavazáson.

Koalíció

Péntekre virradó éjjel öt párt - Petro Porosenko Blokkja, az Arszenyij Jacenyuk kormányfő vezette Népi Front, a lembergi (lvivi) polgármester Önsegítés (Szamopomics), Oleh Ljasko radikális pártja és a Julija Timosenko vezette Haza párt képviselői írták a koalíciós megállapodás szövegtervezetét.

Megszűnhetett a mentelmi jog

Az eddig kiszivárgott információk szerint a koalíciós megállapodásban egyebek mellett tartalmazza a képviselői és bírói mentelmi jog megszűntetését célzó, valamint az államfő alkotmányos vád alá helyezésének (impeachment) rendjéről szóló törvényjavaslatok kidolgozását és elfogadását, továbbá a gazdaság rendbetétele érdekében teendő lépéseket és a közigazgatás decentralizációját.

2/3-os többségük van

Vitalij Kovalcsuk, a koalíciós megállapodás kidolgozására létrehozott munkacsoportban Petro Porosenko Blokkját képviselő politikus hangsúlyozta, hogy az öt párt együtt nem egyszerű, hanem kétharmados többséggel bír majd az új összetételű törvényhozásban. Megjegyezte, hogy a tető alá hozott megállapodás az elkövetkező öt évre tartalmaz útmutatókat. A politikus utalt arra, hogy a megállapodást mindenképpen a Majdan-tüntetések kezdetének első évfordulójára, vagyis péntekre el akarták készíteni, mert ennek szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak az európai integrációt támogató politikai pártok.
A képviselő reményét fejezte ki, hogy a koalíciós megállapodást aláírják november 27-én, az új összetételű parlament első ülésnapján.