Online aláírásgyűjtésbe kezdtek civilek a baranyai rendőrség nagy port kavart oktatóvideói nyomán, amelyekkel a hatóság a nemi erőszakok számát szeretné csökkenteni, a potenciális áldozatokat megszólítva. A videó spotok szerint a nők is tehetnek arról, ha megerőszakolják őket.

Már több mint 1700-an aláírták azt az online petíciót, amely követeli, hogy a rendőrség olyan oktatóvideókat készítsen, amelyekben nem az áldozatot, hanem a potenciális elkövetőt szólítsa meg és tanítsa arra, hogyan ne kövessen el nemi erőszakot. Mint írják, az erőszakért minden esetben az erőszakoló a felelős, nem az áldozat. 

"Tehetsz róla, tehetsz ellene" - ezzel az üzenettel zárulnak a rendőrség nemi erőszakról szóló prevenciós videói.Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Az ügy előzménye, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 3 rövid videót mutatott be prevenciós célból Pécset. A spotok azt suggalják, hogy a kihívóan viselkedő és öltözködő lányok maguknak is köszönheti, hogy nemi erőszak áldozatáivá válnak. Mindhárom videó úgy zárul: "Tehetsz róla, tehetsz ellene". Alább közöljük a három spotból összefűzött videót:  

A "Biztonságosabb Pécsért" című projectben készült prevenciós filmeket a pécsi Uránia moziban tartott rendezvényen levetítették, majd a megjelent tankerületi iskolák képviselőinek adták, hogy a spotokat prevenciós foglalkozások részeként népszerűsítsék - írta a rendőrség. 

A spotok elkészítésében Dévényi Ildikó, Stubendek Katalin és Lipics Zsolt ismert pécsi színművészek, valamint Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista, „Pécs arca" voltak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság segítségére.

Oktassák a potenciális elkövetőt

A civil kezdeményezésként létrejött petícióban írottak szerint a kutatások kimutatták, hogy az áldozat ruházata, alkoholos befolyásoltsága nem növeli az esélyét a nemi erőszak bekövetkezésének.

A "kihívó ruházat" kifejezés önmagában is az áldozatot teszi felelőssé, azt sugallva, hogy érthető, ha sok csupasz bőrfelületnek nem tud ellenállni az elkövető. A zárt ruházat, józanság nem garancia az erőszak elkerülésére.

Az áldozat oktatása, hogyan kerülje el az erőszakot, a hibáztatás azt sugallja, hogy a nemi erőszak valamiféle természeti káresemény, ami mindenképpen megtörténik, legfeljebb elkerülni lehet.

Követelik, hogy a rendőrség oktassa a potenciális elkövetőket, és hogy a fenti videók helyett olyanokat készítsen, amelyekben nem hibáztatják az áldozatot. 

Az álodzatot hibáztatják

A rendrőrségen általában lebeszélik a nemi erőszak álodzatokat az eljárásról, mert nem hisznek nekik - ezt Cserháti Éva, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület munkatársa mondta el az Origónak. Szerinte a rendőrök inkább azt kezdik el feszegetni, hogy milyen ruhában voltak, hol és hány órakor történt az eset. 

Úgy vélte, ma Magyarországon gyakorlatilag büntetlenül lehet szexuális erőszakot elkövetni, ráadásul a a sértett nem fog megszólalni egy olyan társadalmi közegben, ahol tudja, hogy ez nem egy büntetendő cselekmény.