Ez okozhatta a súlyos Fidesz-vereséget

Újpest, szavazólap
Vágólapra másolva!
Nem tartják tragédiának a vasárnapi időközi országgyűlési választási vereséget a Fidesz–KDNP politikusai, de úgy látják, vannak figyelmeztető jelek, amelyekre oda kell figyelni. Az Origónak nyilatkozó képviselők szerint messze még a következő országos választás, a Medgyessy- és az első Gyurcsány-ciklusban is csak az ellenzék nyert időközi országgyűlési választást, mégis a baloldal győzött 2006-ban.
Vágólapra másolva!

Most még nem várhatóak földrengésszerű változások a kormányzati politikában az újpesti-angyalföldi időközi parlamenti választást követően – minderről az Origo által megkérdezett kormánypárti politikusok és háttéremberek beszéltek. Természetesen senki sem örült az eredménynek, de katasztrófának sem tartják a történteket.

Simán nyert az MSZP

Mint arról korábban beszámoltunk, a budapesti 11-es számú országgyűlési választókerületben tartott választáson az MSZP-s Horváth Imrét a voksok több mint 50 százalékával választották meg. Ahogyan arról kormánypárti politikusok és elemzők is beszéltek, nem a baloldali győzelem ténye, hanem annak mértéke lepte meg a Fidesz–KDNP prominenseit. Kiss Péter áprilisban csupán öt százalékponttal győzött, míg most Horváth 20 százalékponttal.

Horváth Imre, az MSZP jelöltje a vártnál is simábban győzött Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egyes képviselők azzal magyarázták a súlyos vereséget, hogy az internetadó tervezett bevezetése, az elmúlt hetek kormányzati ballépései és újabb adói egyenesen vezettek ehhez az eredményhez. Mindehhez csak egy nagyon erős baloldali körzet kellett, így gyakorlatilag semmi esélye sem volt a Fidesz–KDNP-nek. Azonban mindezzel magyarázni a vereséget hiba lenne.

Elfáradtak?

Mások arról beszéltek, hogy a korábbi időközi választásokkal ellentétben a kormánypártok most nem mozgósítottak. Jelentős kampányesemények nem voltak Budapest északi részén, és úgy tűnt, hogy a Fidesz–KDNP le is mondott a körzet megnyeréséről. Egyes vélemények szerint az idei három országos választás után mindenki elfáradt, nem maradt már elég energia arra, hogy a voksolásra összpontosítsanak.

Mindenki elfáradt az idei választási harcokban Fotó: Origo

Igazán aggasztónak azt nevezték a politikusok, hogy az áprilisi kormánypárti szavazóknak több mint a fele vagy nem ment el szavazni, vagy már teljesen kiábrándult a politikából. A következő hetek és hónapok legnagyobb feladata az lesz, hogy ezek a rétegek ne forduljanak el végleg a Fidesztől, mivel az ő visszaszerzésükre még egy nagyon jó 2017–18-as hajrával sem lenne esély.

„El kellene kezdeni kormányozni”

Azok, akik szerint nem szabad messzemenő következtetéseket levonni egy időközi választásból, arra hivatkoztak, hogy 2002–2006 között az összes időközi megmérettetést az ellenzéki Fidesz–KDNP nyerte, végül 2006-ban mégis viszonylag simán a balliberálisok nyerték a választást. Példaként említették Sopront, ahol 2004-ben a Fidesz jelöltje 80 százalékot kapott, mégis 2006-ban éppen hogy csak nyerni tudott a városban.

A kétharmad megtartásához a veszprémi körzetben nyernie kellene a Fidesz–KDNP-nek Forrás: Origo

Abban teljes egyetértés volt, hogy Veszprémben és környékén februárban lényegesen nagyobb erőket kell majd megmozgatni a győzelem érdekében. A sikerhez elengedhetetlen lenne, hogy a kormányzati politika ad hoc jellege addigra megszűnjön, és lehetőleg minél kevesebb egymásnak ellentmondó nyilatkozat legyen. „Végre el kéne kezdeni kormányozni” – mondta az egyik képviselő.