A Rolling Stonesról kérdezték a parlamentben Kósát

Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékozatót tart a képviselői irodaházban.
Budapest, 2014.10.05.
Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékozatót tart a képviselői irodaházban. Budapest, 2014.10.05.
Vágólapra másolva!
Kövér László házelnök hétfőn ismét sértő megjegyzéseket tett az ellenzéki képviselőkre, Vadai Ágnest kiutasítással fenyegette meg. A képviselőnő portálunknak elmondta, hogy a feszült jelenet akkor alakult ki, amikor Kósa Lajos új-zélandi túrájáról visszatérve belépett az ülésterembe.
Vágólapra másolva!

„Nem tudom, miért gondolják a baloldali képviselők, hogy kisebb önuralommal kell végighallgatniuk a felszólalásokat, mint a kormánypártiaknak. Próbáljanak meg ember módjára viselkedni! Akinek nem sikerül, Vadai Ágnes, nyugodtan elhagyhatja a termet, míg ki nem utasítom, addig” – mondta Kövér László házelnök még a hétfői napirend előtti felszólalások alatt.

Az új-zélandi út

A történet előzménye, hogy L. Simon Lászlónak, a Miniszterelnökség államtitkárának felszólalása alatt lépett be az ülésterembe Kósa Lajos. A fideszes képviselő jól láthatóan lebarnult arccal érkezett új-zélandi útjáról, ahol egy Rolling Stones-koncerten is részt vett.

Kósa Lajos új-zélandi túrája érdekelte az ellenzéki képviselőket Foto: Marton Szilvia

A 18 ezer kilométeres, fejenként egymillió forintot kóstáló kiruccanásról újabb részletek derültek ki, a Debreceni Televízió stábjának több tagja is elkísérte Debrecen korábbi polgármesterét Új-Zélandra.

„Milyen volt a Rolling Stones-koncert?

Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő, a DK alelnöke az Origónak elmondta, hogy Kósa belépésekor csak annyit kérdezett hangosan a képviselőtől, hogy milyen volt a Rolling Stones-koncert. Ezt követően hangzottak el Kövér már idézett szavai. A politikusnő szerint a házelnök hétfői szavai teljes mértékben beleillenek eddigi tevékenységébe, a világról alkotott elképzelésébe. Úgy látja, Kövér alkalmatlan a feladatára.

Vadai Ágnes és a DK-s hölgyek korábban az asszonyverő Balogh József ellen tiltakoztak a Parlamentben Forrás: Vadai Ágnes / Facebook

A bekiabálás része a munkának

Vadai szólt arról is, hogy a bekiabálások teljesen normális velejárói a parlamenti munkának. Példaként hozta föl Nagy-Britanniát, ahol a magyarországinál sokkal durvább jelenetek is történnek. Sok esetben nagyon visszafogottan reagáltam a kormánypárti képviselők nőket sértő megjegyzéseire – tette hozzá.

„Nem az a célom, hogy a parlamenti őrséggel a jövőben kivezettessem magam, bár biztos lenne olyan képviselőtársam, aki ezt megpróbálná megakadályozni, hanem hogy elmondjam a véleményemet.” Vadai arra is felhívta a figyelmünket, hogy a mostani helyzetben az ellenzéki képviselőknek lényegesen kisebb a mozgásterük, mint korábban, így sok esetben figyelemfelhívó eszközökhöz kell nyúlniuk.

Régóta tervezték

Kósa Lajos a Hír24-nek mondta el, hogy már évek óta tervezték az utazást Új-Zélandra egy debreceni forgatócsoporttal, és a parlamenti szavazások miatt volt csak ilyen rövid a kiruccanás, a Rolling Stones-koncertet egyébként nem is tervezték.