Goodfriendet nem hívják vissza Amerikába

2014.11.26. 23:46

Amit André Goodfriend ideiglenes ügyvivő tesz, egybecseng az amerikai külügyminisztérium elvárásaival – mondta Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár. Szerinte Goodfriend egy igazi profi. 

Thomas Melia az ATV-ben sugárzott interjúban, arra a felvetésre, hogy egyesek szerint már nincs szó barátságos párbeszédről, és az amerikai kormány beavatkozik a magyar belügyekbe azt mondta, hogy  André Goodfriend az egyik legkiválóbb, legtöbbre tartott diplomatájuk, „igazi profi”.  

Elégedettek vele

Azt is mondta, hogy André Goodfriend „pont azt a munkát végzi Budapesten, amivel a külügyminiszter és az Egyesült Államok elnöke megbízta, vagyis például kapcsolatot tart emberekkel a kormányon belül és a kormány kívül is”.

André Goodfriend "pont azt a munkát végzi Budapesten, amivel megbízták"Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Tüntetésre járni kötelesség

Thomas Melia a budapesti tüntetésekre utalva elmondta, hogy a diplomaták bevett gyakorlatának számít, hogy személyesen figyelnek meg nyilvános eseményeket. Szerinte az az állítás, hogy az ideiglenes ügyvivő részt vett a demonstráción, nem teljesen igaz. „André Goodfriend azt tette, ami a munkája, és a főnökei nagyra értékelik Washingtonban”.

Goodfriend marad Magyarországon

Arra a kérdésre, felmerült-e, hogy az ügyvivőt hazahívják, vagy hogy éppen ellenkezőleg, nagyköveti rangba kerüljön, azt mondta: az elnök jelöltje Colleen Bell. Thoma Melia reméli, Colleen Bell jelölését hamar elfogadják a szenátusban, hogy a „nagykövet asszony mielőbb Budapestre utazzon, és André Goodfrienddel együtt a budapesti misszión dolgozzon”.

Az André Goodfrienddel készült interjúnkat itt olvashatja