Hibás volt a CÖKA érvelése, Goodfriend nem bűnös

André Goodfriend USA nagykövetség ügyvivője.
Fotó: Dudás szabolcs
2014.10.31.
André Goodfriend USA nagykövetség ügyvivője. Fotó: Dudás szabolcs 2014.10.31.
Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiányában elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség a CÖKA feljelentését, amelyben a Békemenet szervezői amiatt jelentették fel az amerikai ügyvivőt, mert elmulasztott feljelentést tenni.
Vágólapra másolva!

Nem indított nyomozást az ügyészség a Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) feljelentése nyomán André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője ellen, mert szemben a CÖKÁ-val, az ügyészség szerint a diplomata nem követhetett el bűncselekményt azzal, hogy nem tett feljelentést az amerikai kitiltási ügy mögött húzódó korrupciógyanúk ügyében.

Elutasította az André Goodfriend elleni feljelentést az ügyészség Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azért utasította el bűncselekmény hiányában a feljelentést, mert a Btk. szerint hibás a CÖKA érvelése, hogy a külföldi hivatalos személy a feljelentési kötelezettség szempontjából azonos megítélés alá esik a magyar hivatalos személlyel.

Másrészt –érvelt az ügyészség - „tartalmilag sincs feljelentési kötelezettség, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján nem azonosítható be konkrét bűncselekmény”. Hozzátették: feljelentési kötelezettség elmulasztását csak még le nem leplezett, konkrét korrupciós bűncselekménnyel kapcsolatban lehet elkövetni.