Tizenegy évvel ezelőtt indított büntetőügy miatt támadják Várady Zsoltot. Az iWiW internetes portál alapítója válaszul nyilvánossára hozott minden dokumentumot. 

Mindössze 0,19 gramm növényi kábítószer miatt készített leleplező riportot Várady Zsoltról a HírTV Célpont című műsora. A péntek esti riport beharangozójában úgy fogalmaznak: kiderítették, hogy „kábítószerrel visszaélés miatt indult korábban büntetőeljárás a kormányellenes tüntetések egyik szónoka ellen”.

Várady Zsolt (középen) szónok volt az elmúlt hetek kormányellenes tüntetéseinFotó: Bielik István - Origo

Megszűnt az eljárás

Az említett riport még adásba sem került, Várady máris saját Facebook-oldalán reagált a hírre, és nyilvánosan megosztott minden ezzel kapcsolatos dokumentumot. Beszámolója szerint ismeretlen számról kapott telefonhívást a HírTV munkatársától. Az újságíró rákérdezett egy 2003-as esetre, amikor 0,19 gramm nettó tömegű növényi ágvégződést találtak nála a Margitszigeten. Ennek a becsülhető hatóanyag-tartalma (kannabinoid vegyületek-delta 9THC) 0,02 - 11,61 milligramm volt. Ez a Btk. 23. paragrafusa alapján, a csekély mennyiség felső határának (1,0 gramm) az ötvenezred - nyolcvanhatod része.

A dokumentumok szerint az ügyészség 2004-ben elhalasztotta a vádemelést, mert Várady vállalta, hogy részt vesz egy hathónapos kábítószer-használatot kezelő ellátásban, valamint a droghasználatot megelőző felvilágosító szolgáltatáson. Mivel ennek még ugyanabban az évben eleget tett, az eljárás automatikusan megszűnt.

Vizsgálat indulhat

Várady azonban nem hagyja ennyiben a dolgot, jogászokkal konzultál, és azt is fontolgatja, hogy vizsgálatot kezdeményez ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál, mert különleges személyes adatokat szivárogtattak ki róla.

"Nyilvánvalóan arra jó ez az ügy, hogy elterelje a figyelmet például a 25 éve katasztrofális adórendszerünk és az 1000 milliárd forintos áfacsalások ügyéről" – fejezte be gondolatmenetét a Facebookon Várady.