Uniós támogatással tanulnak magyar rabok

Vágólapra másolva!
Minden harmadik volt elítélt dolgozik azok közül, akik szakmát tanultak, majd sikeres elméleti és gyakorlati vizsga után államilag elismert bizonyítványt szereztek még a rácsok mögött. A rabok uniós támogatással tanulhattak a baracskai és a balassagyarmati börtönökben, kertépítő és parkgondozó lett belőlük.
Vágólapra másolva!

Uniós támogatásból szerveztek képzési programot elítélteknek a baracskai és a balassagyarmati börtönben. Összesen 55 rab vett részt a képzésben, és a 160 órás elméleti képzés után 240 órát szakmai gyakorlattal töltöttek. A fogvatartottak tanulását a börtönök munkatársai segítették, akik személyre szabott fejlesztési terveket dolgoztak ki mindenkinek – mondta pénteken budapesti sajtótájékoztatóján Barabás Tünde kriminológus, a projekt szakmai vezetője.

Ausztriában is dolgozik volt elítélt

A programot a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola irányításával szakértők dolgozták ki, a résztvevőket pedig pszichológusok választották ki.

A sikerrel vizsgázók közül 17 ember a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft-nél kezdett dolgozni, de akadt olyan volt elítélt is, aki Ausztriába ment kertésznek.

A parancsnokok szerint sikeres volt a program

A sajtótájékoztatón a Balassagyarmati Fegyház és Börtön főreferense, Lelovics Zoltán őrnagy, és a baracskai Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnok-helyettese, Szeidl Tamás is a program sikereiről beszélt. Mindketten azt mondták, hogy a szakmát szerzett volt elítéltek könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.