Exfideszes kétharmad-bontó jelentkezett Veszprémben

Kész Zoltán, Veszprém
Vágólapra másolva!
A Közfelháborodás napjának veszprémi szónoka, az exfideszes Kész Zoltán is elindul a február 22-i időközi választáson, hogy lebontsa a Fidesz-kétharmadot. Az egykori fideszes Független jelölt lesz, de elfogadja az ellenzéki pártok támogatását, kivéve a Jobbikét.
Vágólapra másolva!

„Büszke veszprémi polgár vagyok, ezért felháborít annak a gondolata is, hogy viccet csináljanak a mi választásunkból" - barátai unszolása mellett ez is motiválta Kész Zoltánt, a Közfelháborodás napja néven szervezett kormányellenes tüntetés egyik szónokát, hogy veszprémiként elinduljon a városban - Navracsics Tibor mandátumáért kiírt - február 22-i időközi parlamenti képviselő választáson.

Mást szeretne, mint a mai hatalom

Kész Zoltán a Facebookon jelentette be szándékát, mondván: tenni szeretne a hazájáért, ezért úgy döntött, indul a választáson. „Azért döntöttem így, mert nagyon mást szeretnék, mint amit a jelenlegi hatalom" - írta, miközben nem titkolta, hogy korábban szimpatizált a Fidesszel.

Kész Zoltán nagyon mást szeretne, mint a jelenlegi hatalom Forrás: Facebook/Kész Zoltán

„Nem titkolom, sohasem tettem: életemben keveset pártpolitizáltam, de azt a Fideszben tettem. Megismertem a pártot, és távoztam". Jelezte azt is, hogy független jelöltként minden olyan támogatást el fog fogadni, amely a kétharmados hatalom megdöntésének érdekében nem indít ellene jelöltet és szavazatával őt erősíti". A támogatás elfogadása a Jobbikra nem vonatkozik - tette hozzá.

Kész Zoltán azt is felsorolta, miben kíván mást, mint a jelenlegi hatalom:

  • én polgári Magyarországot szeretnék, ők meg alattvalóit
  • én nyugatias Magyarországot szeretnék, ők meg félázsiait
  • én működő közszolgáltatásokat szeretnék, ők meg működő közpénz-lenyúlást
  • én tisztességes Magyarországot szeretnék, ők pedig mindenkit korrumpáló oligarchiák rendszerét
  • én gazdagodó Veszprémet szeretnék, ahhoz pedig megváltozó, versenyképes Magyarország kell

Kapott tőle Simicska és Török is

Kész Zoltán kitért a kormánypártok kétharmados parlamenti többségének megtartását vagy elvesztését jelentő, komoly téttel bíró voksolás közelmúltbeli eseményeire is. Név nélkül ugyan, de utalt arra, hogy indulását fontolgatja a Közgép tulajdonosa, Simicska Lajos üzletember, valamint arra is, hogy emiatt korábbi szándékáról letéve visszalépett az indulástól Török Gábor politológus.

Simicska Lajos ősszel a sárvári lovascentrum rendezvényén Fotó: Bielik István - Origo

„Veszprém büszke város, amely nem engedi meg, hogy hozzá méltatlan emberek képviseljék a nagypolitikában. Veszprémnek nem lehet képviselője egy oligarcha, aki a ti adópénzetekből lett az ország egyik leggazdagabb embere. És nem képviselheti senki olyan, aki csak attól megijed egy választáson, hogy vele szemben elindul egy oligarcha" - kommentálta Kész az elmúlt hét eseményeit.

Az indulástól visszalépett Török Gábor politológust sem kímélte Kész Zoltán Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 40 éves tanárral, sportriporterrel a veszpremnews.hu készített is gyors interjút az indulásáról, amelyből kiderül, hogy szerinte a Fidesz legfeljebb annyival támadhatja a kampányban, hogy otthagyta őket. Kiderül az is, hogy éveken át a helyi rádiónál dolgozott, de Fulbright-ösztöndíjasként tanított amerikai történelmet is Kaliforniában, jelenleg a Szabad Piac Alapítvány igazgatója és a Polgári Platform elnöke.

Török sem tudja, mi Simicska célja

Török Gábor eközben blogjában azt fejtegett, hogy Simicska Lajos lépése nem hadüzenet (ahogy például az Origónak nyilatkozó elemzők látják), mert "A háború már régóta zajlik (...) most a nyilvánosságnak megmutatta: ez nem kamu, hanem valóság. S világossá tette: nem áll távol tőle annak lehetősége sem, hogy a harcot kiterjessze a politikai mezőre is" - írta.

Az elemző úgy vélte, nem tudni, mi Simicska Lajos valódi célja. "Lehet, hogy csak jobb alkupozíciót szeretne, lehet, hogy csak blöfföl, lehet, hogy csak ijeszteget. Lehet. De más is lehet". Azonban - folytatta - "bármelyikről is van szó, aki szerint ez nem új helyzet, nem új minőség, az tényleg nem akarja látni, hogy mi lehet itt és hamarosan a tét".