Portik élettársa is jól járt Rogánékkal

Károly körút
Vágólapra másolva!
Egy jobb budai panellakás négyzetméterárán adta el a Belváros egyik legfelkapottabb részén, a Károly körúton lévő értékes üzlethelyiségét az V. kerület a Prisztás-gyilkosság miatt nem jogerősen elítélt Portik Tamás élettársának érdekeltségében lévő cégnek.
Vágólapra másolva!

Három éve 247 ezer forintos négyzetméterárért jutott a ma már Porték-érdekeltségű cég bérlőként a helyiséghez, ami ma a korábbi vételár akár a négyszeresét is érheti. Rogán Antal azt állítja, hogy már korábban kivizsgálták az ügyletet, de megállapították, hogy nem történt szabálytalanság. Ám a jegyzőt mégis leváltotta bizalmatlanságra hivatkozva.

Bérlőként, kedvezménnyel vásároltak

Igazi kincs lehet egy utcára néző, nagy, üvegportálos üzlethelyiség a Károly körút felkapott, forgalmas részén, pár lépésre a Deák tértől, a metróról és a Váci utcától. A 212 négyzetméteres üzletért mégis csak 52,4 millió forintot fizetett 2011-ben az akkor még Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzatnak a Classic Immo Kft., vagyis négyzetméterenként 247 ezer forintot - derítette ki a Blikk.

A sarkon a Károly körúti üzlethelyiség, a háttérben a Deák tér Forrás: Google utcakép

Ez ma egy teljesen átlagos pesti téglalakás vagy egy újdudai luxuspanel ára. A vételárban egyébként volt némi kedvezmény- ezt az önkormányzat sem tagadja. A cég ugyanis az eladáskor már „birtokon belüli" bérlőként a piaci ár 70 százalékáért vehette meg a vonatkozó helyi rendelet szerint az üzlethelyiséget. Vagyis piaci áron 75 milliót érhetett a kerület szerint az ingatlan.

Kapóra jött nekik az üresedés

Az ingatlant korábban évtizedekig a Képcsarnok bérelte: itt működött a Mednyánszky Galéria. A Blikk cikke szerint a galériát 2011 tavaszán lakoltatták ki, miután a Képcsarnok nem volt hajlandó a kedvezményes bérleti díjnál többet fizetni. A Classic Immo ezután nyert bérleti jogot a helyiségre, amelyet az év végén már meg is vehetett a bérlőknek járó kedvezménnyel - elővásárlási joga is volt.

A Classic Immo Kft. a nyilvános cégadatok szerint gyakorlatilag erre az üzletre alapították. A kft.-t ugyanis 2011. október 24-én jegyezték be. A társaságnak alig két hónapig volt tulajdonos-ügyvezetője Széky Péter, majd a cég nem csak vezetőt váltott. Novemberben a Komondor Holding Zrt. lett a tulajdonos, amelynek 1998-2002 között Pápa Marianne, Portik élettársa az elnök-vezérigazgatója.

A Károly körúti üzlethelyiség értékesítése idején Pápa Marianne nem, de a fia, Szetlik Gergő volt a holdingcég igazgatósági tagja, vezető tisztségviselője. Az édesanya csak több éves kihagyás után, idén májusban vállalt újra vezető szerepet a cégnél tisztségviselőként.

Négyszeres árat is érhet jelenleg

Az ügylet aggályos elemeire a cikk megjelenése után az ősszel az önkormányzati választáson az Együtt-PM színeiben polgármesterjelöltként sikertelenül indult Juhász Péter jelenlegi önkormányztai képviselő is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán. Mint írta, a gyakran évekig tartó folyamat, míg valakiből bérlő, majd tulajdonos válhat, ennek az üzlethelyiségnek az esetében csupán néhány hónapig tartott.

Juhász Péter aggályosnak tartja az ingatlanértékesítést Fotó: Szabó Gábor - Origo

Juhász egy, a szintén a Károly körúton - a néhány száz méterre lévő Astoriánál - található hasonló utcai üzlethelyiség ingatlanhirdetését hozta példának az ingatlan jelenlegi értékére, mivel ott 900 ezer forintra jön ki egy négyzetméter. Vagyis miközben az ingatlanárak gyakorlatilag stagnálta az elmúlt három évben, a Classic Immo befektetése csaknem a négyszeresét éri.

Ekkora különbséget ugyan a Blikk nem becsült, de a cikkben nyilatkozó ingatlanszakértő szerint a 600 ezer forintos négyzetméterár nem irreális - vagyis még így is 127 millió forintot kasszírozhatott volna a kerület az ingatlanért, ha nem a Clasic Immonak adja, hanem piaci áron értékesíti. De a bérlői kedvezménnyel csökkentett vételár is csaknem 89 millió forint lehetett volna, nem pedig 52,4 millió.

Rogán szerint minden rendben volt

Az önkormányzat visszautasította a nyomott áron való értékesítés vádját, mondván: bérlőként a Classic Immo-t megillette a vételár-kedvezmény. A kerület akkori fideszes polgármestere, Rogán Antal sem lát kivetnivalót az ügyletben, bár 2012 végén vizsgálatot folytatott le. Törvénytelenségre ugyan nem derült fény - magyarázta a Blikknek -, de bizalomvesztés miatt kezdeményezte a jegyző felmentését.

TRogán Antal még polgármesterként egy V. kerületi testületi ülésen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Akkoriban Rónaszéki László volt a jegyző, de Rogán sokáig fontolgathatta a 2012-es vizsgálat után a döntését, mert az akkor már hosszú évek óta belvárosi jegyzőként dolgozó Rónaszéki csak 2013. szeptemberében távozott hirtelen és érdemi indoklás nélkül a hivatalából. Utódja Sélley Zoltán lett, aki viszont előtte - vagyis az ingatlan értékesítése idején - a kerületi vagyonkezelő céget vezette.

Elsőként jött, odaadták, nem nézték

Az V. kerületi önkormányzat szombaton, a cikk megjelenése után is kiadott egy közleményt. Eszerint „az önkormányzat nem tudhatja, hogy ki volt akkor, vagy éppen jelenleg kicsoda Portik Tamás élettársa, hiszen sem Portik Tamással, sem cégeivel soha nem álltunk kapcsolatban." Emlékeztettek, hogy az előző bérlő, a Képcsarnok Kft. nem fizetett, a bíróság jogerős ítéletével ezért kilakoltatták.

Portik Tamás a Prisztás-gyilkosság tárgyalásán a bíróságon Fotó: Origo

Ezután az első jelentkezőnek odaadták az ingatlant, ez volt a Classic Immo - derült ki az önkormányzat válaszából. Hozzátették: az önkormányzat szabályai minden bérlőnek elővásárlási jogot biztosítanak, ez vonatkozik a kedvezményre is. Amúgy pedig „az önkormányzat sem a szóban forgó céggel, sem a hölggyel más szerződést nem kötött, azaz rendszeres kapcsolatot semmilyen formában nem tartott fent".

Gyurcsányozással reagált a Fidesz

A Gyurcsány-kormány minden erkölcsi, jogállami és demokratikus határt átlépett hatalma megtartása érdekében, képes volt az alvilággal is lepaktálni - emlékeztetett közleményében az ingatlanügyre reagálva a Fidesz-frakció. Azt írták, hogy a Gyurcsány-kormányok idején a titkosszolgálatokat akár az alvilággal karöltve is politikai célokra használták, és Portikot fideszes politikusok lejáratására akarták használni. A kormánypárti közlemény szerint "ma ugyanazok és ugyanazokkal a módszerekkel próbálkoznak".

Kitértek a Rogán által említett 2012-es vizsgálatra is. Erről azt írták: a vizsgálat törvénytelenséget vagy szabálytalanságot nem tárt fel, de mivel a képviselő-testületnek a döntések meghozatalakor minden információ nem állt rendelkezésére, az akkori polgármester bizalomvesztés miatt 2013-ban közös megegyezéssel kezdeményezte az akkori jegyző felmentését".

Vizsgálódna az MSZP

Az elmúlt napok "botrányos sajtóhírei" miatt az önkormányzat pénzügyi bizottságának rendkívüli ülését tervezi összehívni Steiner Pál. A testület MSZP-s elnöke meghívja Rogán Antal volt polgármestert és Sélley Zoltánt, a kerületi vagyonkezelő volt igazgatóját, a jelenlegi jegyzőt is az ülésre. Közölte: az ülés napirendjére tűzik az elmúlt nyolc év ingatlanértékesítései szabályszerűségének és megtérülésének vizsgálatát, így a Dorottya utca 8. szám alatti épület eladását és Portik élettársának ingatlanszerzését is.