Megsértődött a Hír TV, lejárató kampányt emleget

2014.11.30. 17:46

A Hír TV lejáratására indult internetes kampány azután, hogy a csatorna beszámolt arról: a kormányellenes tüntetéseken felszólalóVárady Zsolt ellen kábítószerrel visszaélés miatt indult korábban büntetőeljárás - hangzott el a Hír Tv vasárnap déli hírműsorában, illetve jelent meg az mno.hu-n.

Megsértődött a Hír TV azon, hogy internetes kampány indult ellene, miután feltárta a kormányellenes tüntetéseken felszólaló Várady Zsolt iwiw-alapító egy korábbi büntetőügyét. Azóta sokan önként jelentik fel magukat, kifigurázva a csatorna „oknyomozását".

Lejárató kampány az oknyomozásért

Az ellene indított internetes lejárató akcióra panaszkodott a Hír TV saját vasárnap déli híradójában, megemlítve, hogy azt a Kettős Mérce blog szervezte, amely máskor inkább a sajtószabadságért aggódott.

A hírműsorban elhangzott: a kampány azután kezdődött, hogy beszámoltak a kormányellenes tüntetésen felszólaló Várady Zsolt egy korábbi büntetőügyéről. A lejárató akciót a hírt átvevő mno.hu már hecckampánynak nevezte.

Reagált a Hír TV elleni akcióra a Facebookon Deutsch Tamás is. A fideszes EP-képviselő azt írta: „El a kezekkel Váradytól! Szabad kábítószerezést a nagyhangú milliárdosoknak!" Várady Zsolt ügyére célozva hozzátette: „Picsába az oknyomozó újságírással, ha új-szoclib celebecskék disznóságai derülnek ki!"

Túltolták a tévénél a propaganda-biciklit

Az említett Kettős Mérce valóban felhívással fordult olvasóihoz. Azt írták: „az elmúlt napokban kicsit túltolta a Hír TV a kormánypárti propaganda-biciklit. Előbb Várady Zsolt 11 éves ügyét szedték elő, hogy 0,2 gramm fűvet találtak nála; majd Gulyás Balázsról derítették ki, hogy közlekedési balesetet okozott; aztán Nemes Balázsról, hogy a Miniszterelnökségen dolgozott; és végül egy aktivistáról, aki még szónok se volt, hogy személyes szabadság megsértése miatt eljárás indult ellene"- sorolták a leleplezéseket.

A blog kifogásolta, hogy a történetekben nem mindig fedték fel az összes körülményt, így például nem derült ki, Várady Zsolt ügye 11 évvel ezelőtt történt, ahogy az sem, hogy Nemes Balázs esetében a 2011. december 23-ai LMP-s láncolós, polgári engedetlenségi akcióról volt szó, továbbá, hogy abban az érintetteknek éppen a Fidesz szavazott meg közkegyelmet. A blog szerint az ügyekben egy közös dolog van: az érintettek mind részt vettek az őszi tüntetések valamelyikének szervezésében.

Miért nem a korrupciót leplezik inkább le?

A Kettős Mérce szerint a kormány fél a tüntetésektől, és minden eszközt felhasznál azok hiteltelenítésére. Kiderült számukra az is - írták -, „hogy a Hír TV közlekedési szabálysértésekből és 0,2 gramm fűből csinál ügyet, miközben a milliárdos ÁFA-csalások felderítésében, a képviselők furcsa vagyonosodásának kivizsgálásában, a trafik ügyben egy centit se haladnak előre".

A blogbejegyzés szerzője, Jámbor András rögtön fel is jelentette magát: „Egy vallomás következik. Amikor 5 éves voltam, elkövettem egy bűncselekményt. El akartam lopni egy chupa chups nyalókát, sőt el is loptam, de anyukám visszavitette velem. Sajnos azóta más bűntettet nem követtem el, így a csak ennyivel tudok szolgálni a Hír TV-nek.„

Ezután arra bíztatta az olvasókat: „Legyünk szolidárisak a megtámadott aktivistákkal, és csináljunk viccet a propaganda hadjáratból! (...) Nyalókalopás? Firkálás? Bliccelés? Írd ki a facebookra, tumblrre, twitterre! Ha pedig a te szabálysértésed is aktivista tevékenységből származik, ne legyél rest, tedd azt is közzé, hadd lássa mindenki, mi büszkék vagyunk azokra, akik kiállnak az elveikért" - zárult a felhívás.

Özönlenek a vicces önfeljelentések

A felhívásra hamar özönleni kezdtek az önfeljelentések, volt, aki kihallgatási jegyzőkönyvét vagy más hivatalos iratot is csatolt „bűneiről". Volt, aki azt vallotta be, hogy 10 évesen matricákat lopott a Skálában. Más azt, hogy negyedikes általános iskolás korában két ellenőrzője volt egyszerre. Más arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy „egyszer szabálytalanul léptem le a járdáról, és a saját hibámból elütött egy autó."

Valaki azt ismerte el, hogy egy csövesnek 300 forintot adott, de „a tranzakció után nem fizettünk adót, sőt: semmilyen bizonylat nem készült." Más ékes azt jegyezte le: „Rendszeresen nézem a műsoraikat. És ennél gusztustalanabb aberrációt nehezen tudok elképzelni." Volt, aki arról számolt be: „Sosem bontottam ki a nemzeti konzultációs leveleket, ezzel hátráltatva magyarországjobbanteljesítését."