Vágvölgyi B. András szerint Áder János túlreagálta a lövöldözéses emléket

Áder János, ENSZ
Janos Ader, President of Hungary, addresses the 69th Session of the UN General Assembly September 25, 2014 in New York. AFP PHOTO / Timothy A. CLARY
Vágólapra másolva!
Vágvölgyi B. András filmrendező szerint Áder János köztársasági elnök ittasan lőtt fegyverével és ezért fogdába került, amikor 1978-ban együtt töltötték sorkatonaságukat Kalocsán. Áder János ezt cáfolta, szerinte jogi elégtétellel tartozik a Magyar Narancs egykori főszerkesztője a valótlanságokért. A rendező szerint a köztársasági elnök túlreagálta a dolgot.  
Vágólapra másolva!

Úgy emlékszem, és a kollektív tudás is az volt, hogy Áder János és néhány társa valahogy alkoholhoz jutottak, majd később elsült Áder fegyvere, nem emberre irányítva természetesen, csupán a levegőbe lőve – mondta az Origónak Vágvölgyi B. András.

Áder János elismerte, hogy kétszer volt katonai fogdában, de azt cáfolta, hogy ittasan elsütötte volna a fegyverét Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Egy Facebook-bejegyzése szerint ezért 30 napos fogdabüntetést kapott a későbbi köztársasági elnök, akivel együtt ült a fogdában egy másik vétség okán.

Véleménye szerint a 30 napos fogdabüntetés alátámaszthatja történetét, hiszen ez az időtartam szokatlanul magasnak számított, akkoriban 5-15 nap között osztogatták a büntetéseket a kalocsai laktanyában. Nem emlékezett olyanra, hogy társai közül kapott volna valaki 15 napnál több fogdaidőt.

Nem szokatlan a 30 napos fogdaidő

Egy volt katonai jogásztól megtudtuk, hogy harminc napos fogságot kaphat az, aki elalszik az őrségben, ez pedig katonai vétség, ami enyhe bűncselekménynek számít a seregben. Ettől függetlenül jelenteni kellett az esetet a katonai ügyészségnek, amely dönthetett arról, hogy a hadbíróság elé viszi az ügyet, vagy a parancsnok intézkedhet saját hatáskörében.

Vágvölgyi B. András túlzónak érzi Áder János reakcióját, de bízik a jogállamban és abban, hogy ezt meg lehet majd beszélni, mert véleménye szerint nem követett el felségsértést Forrás: MTI/Kollányi Péter

Amennyiben a köztársasági elnök visszaeső vétkes lett volna, akkor minden bizonnyal bíróság elé állt volna, azonban mint jogásznak készülő, előfelvételis egyetemista megúszhatta fogdával. Az azonban biztos, hogy Áder János ügyéről készült ügyészségi jegyzőkönyv, amely elméletileg még megtalálható lehet a helyi katonai levéltárban.

Rosszul emlékszik

Vágvölgyi B. András rosszul emlékszik. Katonai szolgálatom alatt nem egyszer voltam fogdában, hanem kétszer. Mindez 36 évvel ezelőtt történt, 1978-ban - írta közleményében Áder János.

A köztársasági elnök a 120-as aknavetősöknél volt felderítő rajparancsnok, egy hideg kora tavaszi reggelen nem küldte le a többieket – rövid klottnadrág, atlétatrikó – hajnali fél hatkor reggeli tornára, büntetésképpen őt zárták hét napra fogdába.

"A második eset az argentin labdarúgó VB-hez kötődik. A velem egykorúak és a nálam idősebbek pontosan emlékeznek arra, hogy a mérkőzéseket hajnalban közvetítették. (Nyitómeccs: Argentína – Magyarország 2:1. De 1:0-ra mi vezettünk, és a magyar válogatott két legjobbját, Törőcsiket és Nyilasit a bíró indokolatlanul kiállította.) A meccseket éjjel titokban néztük. Az egyik meccset követően őrszolgálatra rendeltek, ahol hajnalban az őrhelyemen elaludtam. Ezért 30 nap fogdát kaptam és lefokoztak. Ez a valódi történet. Se őrhelyelhagyás, se ittas lövöldözés, se börtön. Vágvölgyi B. András és az Index - a valóságot durván meghamisító állításaikért - jogi elégtétellel tartoznak" - írja közleményében Áder János köztársasági elnök.

Áder János túlreagálta

Vágvölgyi B. András eddig nem kapott hivatalos értesítést a jogi elégtétellel összefüggésben. A Facebookot tágabb baráti körének tartja és nem egy médiumnak, ezért szerinte nincs köze az államnak az itt közzétettekhez.

Ráadásul még a Magyar Narancsnál eltöltött ideje alatt – mikor még nem volt köztársasági elnök Áder János – leírta ezt a történetet. Túlzónak érzi Áder János reakcióját, de bízik a jogállamban és abban, hogy ezt meg lehet majd beszélni, mert véleménye szerint nem követett el felségsértést.