Leváltják Vitézyt, megvan az utódja is

2014.12.02. 20:24

Egyhavi bérével vigasztalódhat Vitézy Dávid, akinek évek óta tartó harc után kell elhagynia a BKK-t. Csütörtökön már be sem kell mennie: a felmondási idő alatt nem tartanak igényt a munkájára. Utóda Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet igazgatóhelyettese lesz.

Mennie kell, indoklás nincs

Önként nem akart lemondani Vitézy Dávid a BKK éléről, ezért szerdán a leváltására tesz javaslatot a városvezetés a fővárosi közgyűlésnek. Az erről szóló előterjesztést kedden este küldték meg a képviselőknek. A javaslatban indoklás nincs, csak annyi megjegyzés, hogy nem is kötelesek indokolni. Vitézy utóda január 1-től Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) igazgatóhelyettese.

Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója: régóta nem volt felhőtlen a viszonyukForrás: MTI/Kovács Tamás

Közgazdász szakember az utód

Dabóczi Kálmán egyébként egyszerre négy fontos posztot is betölt a minisztériumi háttérintézménynél: az ügyvezető általános helyettese, közlekedéstudományi üzletágvezető, stratégiai projektigazgató és személyközlekedési igazgató. Hat gyermek édesapja. Dabóczi Kálmán közgazdász és gazdaságtudományok doktora. 2006-2011 között a nemzeti fejlesztési tárcánál, illetve elődeinél dolgozott, végül a közlekedésszakmai terület vezetőjeként.

A Vitézy Dávidot felmentő közgyűlési előterjesztés részleteForrás: Origo

A BKK új vezére szakmai életrajzában "robosztus szakmai felkészültségét" emelte ki, továbbá kitért széleskörű iparági tapasztalataira a közlekedés, a távközlés, az energi- és gyógyszeripar, az e-business, valamint a közigazgatás és az államigazgatás területén. Önmagát kreatív, innovatív probléma-definiéáló és -megoldó képességű emberként írta le, akinek rendszerszemléletű a látásmódja.

 

Az utód Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet egyik vezetője leszForrás: MTI/Kovács Attila

Kiemelte még kompetenciái között a példamutató diszkréciót, lojalitást és munkamorált. A BKK új vezérigazgatójaként pedig motivációját úgy foglalta össze: "Minél komplexebb, minél mélyrehatóbb változást igénylő egy projekt, annál nagyobb a kihívás, hogy újszerű megközelítéssel és kiemelkedő munkaterheléssel kulcsrakész eredményt mutassak fel."

Másnap már be sem kell mennie

Vitézy esetében az ilyenkor szokásos közös megegyezésről szó sem lehetett azután, hogy az utóbbi napokban több helyütt is elmondta: nem lát okot arra, hogy lemondjon, de – utalva a BKK november végi átszervezésére – csak akkor marad a cég élén, ha lehet ott értelmes munkát végezni. Ezért három hónapos felmondással szűnik meg a munkaviszonya; és egyhavi bért kap végkielégítésként.

Kiszervezték Vitézy alól a BKK-t

Vitézy Dávid „trónfosztása" már november végén elkezdődött azzal, hogy gyorsan, heves vita nélkül, és szinte teljes egyetértésében szavazta meg a múlt héten a fővárosi közgyűlés a BKK átalakításáról szóló Tarlós-Kocsis javaslatot. Ez már két oldalról is beszorította Vitézy Dávidot: kapott maga fölé egy főnököt, és egy sor hatáskört elvontak tőle az átalakítással.