Intő jel McCain kemény kijelentése

john mccain
John McCain egy konferencián 2013 októberében
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor politikáját egyáltalán nem lehet újfasisztának minősíteni, ennek ellenére John McCain republikánus szenátor, volt amerikai elnökjelölt kijelentését figyelmeztető jelnek kell tekinteni. Gulyás Gergely szerint a veterán szenátor – egy rövid időre – elvesztette a józan ítélőképességét. Időközben André Goodfriendet bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.
Vágólapra másolva!

Diplomáciai botrányt kavartak az amúgy sem felhőtlen amerikai-magyar kapcsolatokban John McCain republikánus szenátor szavai. Az amerikai politikus a washingtoni szenátusban: „nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek.”

John McCain egy konferencián 2013 októberében Forrás: AFP/Getty Images/Kris Connor

Goodfriendet bekérették

Szijjártó Péter külügyminiszter bírálta a politikus kijelentéseit, André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt pedig bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. Kovács Zoltán kormányszóvivő a kijelentés után azt mondta, a magyar diplomácia haladéktalanul felveszi a kapcsolatot John McCain amerikai szenátorral.

Oroszországban erősek az újfasiszták

Európában, Oroszországban és az Egyesült Államokban is vannak neofasiszta politikai tömörülések, de Magyarországon is léteznek ilyen mozgalmak. Az itthoni szervezetek közül szélsőjobboldali ideológiát követ a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom, de a Magyar Gárda egyes utódszervezetei is újfasisztának tekinthetőek – mondta az Origónak Krekó Péter.

Orosz kormánykörök közelében már felbukkantak neofasiszta gondolatok Forrás: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Mihail Klementyev

A Political Capital igazgatója szerint a neofasiszta nézetek leginkább a Kreml-közeli tanácsadók írásaiban fedezhetőek fel, többek között pozitív példaként tekintenek a Harmadik Birodalomra. Tény, hogy Oroszországban a legerősebb az újfasiszta erők befolyása, közös bennük a fehér faj felsőbbrendűségének a hirdetése.

Fajvédelem és totális állam

Az újfasiszta mozgalmak közös nevezője, hogy egy totális, az élet minden színterére kiterjedő állam kiépítését szeretnék elérni. Nagyrészt fajvédő nézeteket képviselnek, emellett az ellenzéki politizálás lehetőségét teljesen ki akarják szorítani az adott ország közéleti színteréről. Sokszor hivatkoznak az olasz fasiszta és a német náci rendszerre.

Felveszik a pártpolitikai szemüveget

Krekó Péter elmondta, Orbán Viktort újfasiszta politikusnak való aposztrofálása egyáltalán nem védhető, a miniszterelnök politikája ezt egyáltalán nem meríti ki. Intő jel azonban, hogy egyáltalán ilyen kijelentés elhangozhat a szenátusban, ami azt mutatja, hogy a magyar kormányfő megítélése egyáltalán nem jó az amerikai fővárosban. Minden bizonnyal az Oroszországhoz való viszony váltotta ki McCain kijelentését.

Orbán Viktor kormányzása eléggé távol áll a neofasizmustól Fotó: Bielik István - Origo

A politológus szerint az amerikai ellenzéki politikus kijelentését itthon is pártpolitikai szemüvegen keresztül látják majd az emberek. Akik számára szimpatikus Orbán Viktor, azoknak teljesen irreleváns lesz McCain véleménye, míg azok számára, akik a Fidesz politikáját rossznak tartják, azok részben elfogadhatják ezt az olvasatot is.

Republikánus megmondóember

A mondat azért is különösen kínos a magyar diplomáciának, mert McCain az egyik legbefolyásosabb ember az amerikai republikánusok között. A politikus 2008-ban indult az elnökjelöltségért, amelyen ugyan alulmaradt Barack Obamával szemben, de azóta is fajsúlyos alakja az amerikai szenátusnak. Ráadásul pártja az idei félidős választáson többséget szerzett mind a képviselőházban, mind a szenátusban.

McCaint sokan a republikánusok megmondóemberének tartják, mert soha nem rejti véka alá a véleményét. Kedden a szenátusban hosszabban is elemezte, miért rossz döntés, hogy az Egyesült Államok Colleen Bell televíziós producert küldi nagykövetnek Budapestre.

2010. augusztus 25. A ColleenBellOffice által a Flickren közreadott 2010. augusztus 25-i kép Colleen Bell új amerikai nagykövetről Forrás: MTI////Handeland Tesoro

Csak feljebb van

McCain kijelentését belpolitikai lépésként értékelték kormánypárti képviselők. Úgy látják, hogy nem kell ennek túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mivel az Obama-kormány egyik jelöltje ellen emelte föl a szavát. A magyar-amerikai kapcsolatokról úgy vélekedtek, hogy ƒennél már csak feljebb van”.

Goodfriend a Twitteren reagált

Az Origo kereste az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét, hogy megtudjuk, mi a véleménye McCain kritikájáról. Választ egyelőre nem kaptunk, de a diplomata a Twitteren reagált a Colleen Bell kinevezését ellenzőknek.

Goodfriend védelmébe vette az új nagykövetet, szerinte a producer erősíteni fogja a nagykövetséget, a társadalomtudományokban és a kommunikációban szerzett tapasztalat pedig elengedhetetlen egy nagykövet számára. Az ügyvivő elmondta, többször is beszélt már Colleen Bell-lel, aki „nagyon megnyerő személyiség”. Előbb meg kell ismerni valakit, mielőtt véleményt mondunk róla – tette hozzá.

André Goodfriend az USA nagykövetségének ügyvivője gratulált Colleen Bellnek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

John McCain kijelentésére annyit reagált: fontos tiszteletben tartani mások véleményét, de attól még nem kell egyetérteni vele. Ugyanakkor jólesik neki, hogy elismerik a munkáját – utalt a szenátor szavaira, aki beszédében megdicsérte a tevékenységét.

„Legkevesebb a bocsánatkérés”

A veterán szenátor – egy rövid időre – elvesztette az józan ítélőképességét, amiért a legkevesebb, hogy bocsánatkéréssel tartozik – erről már Gulyás Gergely, a törvényhozási bizottság elnöke beszélt az Origónak. Balla Mihály, a külügyi bizottság alelnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Magyarországon is járt

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ha valaki kizárólag a Magyarországról szóló sajtóhíresztelések alapján mond véleményt a magyarországi folyamatokról, akkor könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy a kijelentései nélkülözik a ténybeli alapokat. John McCain személyesen is ismeri a magyarországi helyzetet. Legutóbb idén januárban járt Budapesten, ahol nemcsak az ellenzék képviselőivel, hanem Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott, így volt honnan információkat gyűjtenie.

Akkor is aggályokat fogalmazott meg a magyarországi demokrácia állapotával kapcsolatban. „Ezeket a gondokat a magyaroknak demokratikus úton meg kell oldaniuk. Az ország demokratikus intézményeinek, a fékek és ellensúlyok rendszerének, a jogállamiságnak elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy támaszul szolgálhassanak ebben a folyamatban” – mondta a szenátor.

Orbán Viktor az év elején fogadta John McCain republikánus amerikai szenátort (középen) a Parlamentben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Orbán: McCain nemzeti hős

McCain stábja számára egyáltalán nem ismeretlen a magyar kormányfő. Orbán Viktor ugyanis 2008-ban az Európai Néppárt delegációjával járt az Egyesült Államokban, megnézte a republikánus konvenciót, és itt találkozott az elnökjelölt kampánystábjával. A miniszterelnök még esélylatolgatásba is belement, szerinte a republikánus jelölt esélyesebb Obamánál, mert McCain „a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős, egy igazi karakter”.

A kormány kritikája

A Liberálisok szerint a szenátor véleménye nem Magyarország és a magyar emberek, hanem kizárólag a Fidesz-kormány kritikája. A Demokratikus Koalíció alapvető nemzeti érdeknek tartja, hogy kitörjünk abból a nemzetközi elszigeteltségből, ahová az Orbán-kormány taszított bennünket, és újra teljes jogú, minden partnerünk által nagyra becsült tagjává váljunk az euroatlanti közösségnek.