Százmilliós károkat okozott az ónos eső

Normafa ónos eső
Normafa ónos eső
Vágólapra másolva!
Az utak megtisztítását követően megkezdi a mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintő jégkár felmérését a Pilisi Parkerdő. A kár nagyságrendje százmilliós is lehet. 
Vágólapra másolva!

Bár az alacsonyabban fekvő területeken megkezdődött az olvadás, a magasabb rétegekben még tartja magát a jég, ezért a budai és a főváros környéki, valamint a Gödöllői-dombság térségében lévő erdők látogatása továbbra is tilos és életveszélyes - közölte Lomniczi Gergely a társaság szóvivője az MTI-vel.

Nem lesznek elzárt területek

Kedden a Pilisi Parkerdő Zrt. 100 munkatársa 25 gépjárművel és munkagéppel segítette a katasztrófavédelem munkáját Budapesten és Pest megyében. Felszabadították a közutakat, és biztosították az elzárt területek megközelíthetőségét.

Ónos eső Normafán Fotó: Polyák Attila - Origo

A Parkerdő szakemberei szerdától kezdik meg az erdészeti utak tisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést. Az általuk gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés vasárnaptól keddig, de hogy a károsodott erdők hányad része tudja kiheverni mindezt, az csak a következő napokban, hetekben derül ki - mondta Lomniczi Gergely.

A padok, a kerítések is tönkrementek

Nemcsak az erdőállomány egy része sérült, hanem például a padok, az esőbeállók és a kerítések is. A helyreállítás költségét terhelik majd az esetleges újratelepítések vagy például megrongálódott terepjárók javítása.

Sokáig dolgoznak még a károk elhárításán a szakemberek Fotó: Polyák Attila - Origo

Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás pedig hónapokig is tarthat. A fiatalabb telepítésű erdőrészekben valószínűleg csak tavasszal derülhet ki, hogy milyen mennyiségű fa „úszta meg” a jegesedést, illetve hogy hol mekkora területet kell újraültetni. Az elmúlt napok veszteségének pontos mérlegére ezért akár tavaszig kell várni, de akár százmilliós nagyságrendűre is rúghat a kár - fogalmazott a szóvivő.

Még vannak lezárt utak

Mivel több közút még mindig le van zárva, a Parkerdő mindenkit arra kér, hogy indulás előtt tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. A Budakeszi Vadaspark és a Gödöllői Arborétum egyelőre nem látogatható.