John McCaint tovább nyugtalanítja a demokrácia magyarországi eróziója

John McCain
John McCain amerikai republikánus szenátor beszél a magyarországi látogatásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Bank Centerben 2014. január 31-én.
Vágólapra másolva!
Hosszasan sorolja a magyarországi demokráciával kapcsolatos aggodalmait John McCain republikánus szenátor egy szerda este kiadott közleményben. Szerinte Orbán Viktor illiberális demokráciája kihívást jelent az EU és a NATO alapvető értékeivel szemben.
Vágólapra másolva!

"A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nélkül nemcsak nem kielégítő, hanem veszélyes is. Ez magával hozza a szabadság erózióját, a hatalommal való visszaélést, az etnikai megosztottságot és a gazdasági korlátozásokat – ezeknek mind tanúi vagyunk Magyarországon, amióta Orbán miniszterelnök hatalomra került" – írta John McCain republikánus szenátor, volt elnökjelölt helyi idő szerint szerda este kiadott közleményében.

"Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az ’illiberális demokrácián’ alapuló állammodellre való felhívásban indokolta meg, de

Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt" – írta.

John McCain Magyarországon idén január 31-én Forrás: MTI/Beliczay László

A szenátor szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hatalomra jutása óta "antidemokratikus alkotmányos változásokat" léptettek életbe, korlátozták a magyar bíróságok függetlenségét, civil szervezeteken ütöttek rajta, a civil társadalmat üldözték, a sajtószabadságot megnyirbálták, és sok más is történt.

amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt.”

McCain utalt arra, hogy a Velencei Bizottság, az EBESZ, a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet és az Európai Központi Bank is bírálta a magyar kormány intézkedéseit.

Diplomáciai vihar

McCain szerint hat magyarnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést, és hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek gyengítik a demokratikus értékeket. Idézte a diplomatát, aki "negatív kiábrándító trendekről" beszélt Magyarországon, valamint "a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról".

John McCain előzőleg diplomáciai vihart kavart, azzal, hogy az amerikai Szenátusban „újfasiszta diktátornak” nevezte Orbán Viktort, amikor az ellen érvelt, hogy Colleen Bell tévés producer legyen az USA új magyarországi nagykövete. A magyar kormány visszautasította a szenátor szavait, és berendelte André Goodfriend amerikai ügyvivőt. A Fidesz bocsánatkérést vár John McCaintől.