Papcsák lecsukná a hazudós politikusokat

2014.12.05. 11:20

Három évre börtönbe küldené akár saját párttársait is a fideszes Papcsák Ferenc, aki büntethetővé tenné a hamis vagyonnyilatkozat tételét. Korábban ő volt, aki kifelejtette milliós jövedelmét a nyilatkozatából. A Transparency Magyarország jogi igazgatója szerint ez is kevés, és javasolja, hogy minden képviselőnél automatikusan végezzen vagyonosodási vizsgálatot a NAV.

Közokirat-hamisításnak számítana a fideszes Papcsák Ferenc javaslata szerint az, ha egy képviselő hamis adatokat adna meg, vagy elhallgatna információkat a vagyonnyilatkozatában. Az ilyesmiért akár három év börtön is kiszabható lenne.

Közokirat-hamisítás

Jelentősen szigorítaná a fideszes Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos a vagyonnyilatkozat-tétel szabályait, pontosabban szankcionálná, ha valaki pontatlan adatokat írna be, vagy elhallgatna. Ez a jövőben a közbizalom elleni bűncselekmények közé sorolt közokirat-hamisításnak számítana, amiért akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Papcsák Ferenc javaslata börtönnel fenyegeti a képviselőketForrás: MTI/Honéczy Barnabás

A Papcsák-javaslat lényege, hogy a képviselőknek a vagyonnyilatkozatukat közjegyző előtt, közokiratba foglalva kellene benyújtaniuk, így a valótlan vagyonnyilatkozat automatikusan közokirat-hamisításnak számítana. Ez pedig köztörvényes bűncselekmény, ami miatt az Országgyűlés az eddigi gyakorlat szerint felfüggeszti a képviselők mentelmi jogát (nem úgy, mint a magánvádas, például rágalmazási ügyekben).

Papcsák még a múlt héten javasolta a szigorítást az Országgyűlés igazságügyi bizottságában, miközben a testület leszavazta az LMP hasonló témában tett több javaslatát. Az ellenzéki párt hiába kezdeményezte NAV-vizsgálóbizottság létrehozását, és hiába javasolta a politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatát, ezeket nem tárgyalta a testület, ahogy antikorrupciós előterjesztésüket sem.

Transparency: Ez is kevés

Bár a Papcsák-féle javaslat ugyanaz, amit mások mellett a Transparency Magyarország is ajánlott még a tavaszi parlamenti kampányban, ma már úgy véljük, ennél több biztosítékra van szükség - mondta az Origo érdeklődésére a korrupcióellenes szervezet jogi igazgatója.

Kósa Lajos, Szijjártó Péter és Rogán Antal - kritizálták őket a vagyonuk miattForrás: MTI/Bruzák Noémi

Ligeti Miklós emlékeztetett arra, hogy azért javasolták, hogy a vagyonnyilatkozatok hiányos vagy szándékosan hibás kitöltésének legyen komolyabb szankciója, mert jelenleg nincs következménye annak, ha egy képviselő nem vall be valamit, vagy pontatlanul teszi - legfeljebb utóbb ki kell javítania.

A jogi igazgató továbbmenne annál, hogy közokirat-hamisításnak számítson a dokumentummal való visszaélés. Indoklása szerint ugyan a hamisítás három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, de a bírói gyakorlatban legfeljebb próbára bocsátást szabnának ki a tettesekre, letöltendőt aligha.

Lehetne külön bűncselekmény

Ligeti azt javasolja, úgy szigorítsák a szabályokat, hogy a vagyonnyilatkozatokat ne a parlament szakbizottságának kelljen leadni, hanem a NAV-nak, az adóhatóságnak pedig írják elő a nyilatkozatot tevők automatikus vagyonosodási vizsgálatát, így azonnal és kivétel nélkül kiszűrhetőek a hibák.

A Transparency jogi igazgatója azt is megfontolandónak tartaná, hogy önálló bűncselekményi kategóriaként nevesítsék a büntető törvénykönyvben a vagyonnyilatkozat manipulációját, valamint azt is, ha valaki késve nyújtja be azt, illetve egyáltalán nem tesz nyilatkozatot.

Munkacsoport ötletelne tovább

A téma különösen aktuális a politikusok vagyonával kapcsolatos friss ügyek miatt, mint például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester 300 milliója, a Lázár János miniszter tízéves fiának nevén szereplő több tízmilliós lakás vagy a Juhász Péter V. kerületi ellenzéki képviselő elleni eljárás. Korábbról pedig Rogán Antal módosított vagyonnyilatkozata, illetve a volt MSZP-s Simon Gábor külföldi számlái emlékezetesek.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc focimeccset nézForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy tűnik, a kormánypártok is szükségét érzik valamiféle szigorításnak, még ha nem is egy az egyben valósítanák meg Papcsák ötletét. Papcsák javaslatát egyelőre figyelemreméltónak nevezte az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke. Rubovszky György a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy a parlamenti pártok tavasszal munkacsoportban vizsgálják felül a vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elvileg szintén támogatja a szigorítást, ám arra figyelmeztet, hogy nehogy sérüljenek az érintettek személyiségi jogai.

Korábbi önmagával is kiszúrna Papcsák
A most a hazudós vagy feledékeny, pontatlan képviselőket börtönnel fenyegető javaslat az előterjesztő Papcsáknak is komoly fejfájást okozott volna négy éve, amikor neki is gondja akadt vagyonnyilatkozata kitöltésével. A Népszava derítette ki 2010-ben, hogy a fideszes politikus érdemi munkavégzés nélkül vett fel több millió forintot, az összeget pedig utólag kijavított nyilatkozatában sem tüntette fel.
Papcsák a Fidesz közgyűlési delegáltjaként a 2010-ben véget ért ciklusban tagja volt az önkormányzati fenntartású Bajcsy-Zsilinszky Kórház felügyelőtanácsának. E tisztségéről 2010. július 15-én mondott le, nem sokkal az után, hogy a Népszava beszámolt arról, hogy Papcsák be sem járt az ülésekre, mégis felvette a tisztséggel járó havi 107 ezer forintos juttatást, összesen bruttó 4,5 millió forintot.
Papcsák akkor azzal magyarázkodott, hogy a feladatát ellátta anélkül is, hogy ott lett volna az üléséken, a kórházi tiszteletdíját pedig feltüntette a vagyonnyilatkozatában, a közgyűlési tagként kapott tiszteletdíjával együtt, mert az összeg egyben érkezik a számlájára. Ám a 2010. május 18-i parlamenti képviselői vagyonbevallásába sem a kórházi, sem a fővárosi képviselői tiszteletdíját nem írta bele.
Később, 2010. július 8-i dátummal saját kezű javításként beírta a fővárosi képviselői tiszteletdíját, havi nettó 97 133 forintot, majd azt állította, hogy ebben benne van a kórházi tiszteletdíj is. Ám a feltüntetett összeg éppen csak a képviselői tiszteletdíja nettója volt, a tanácstagként felvett összeg még egyszer ennyi lett volna nettóban.
A helyzetet később ellenzéki kérdésre válaszolva Navracsics Tibor igazságügyi miniszter is próbálta magyarázni. Jelezte: Papcsák nem tüntette fel fővárosi képviselői tiszteletdíját, de ezt utólag javította. A kórházi felügyelőtanácsi juttatást pedig szerinte azért nem vallotta be, mert lemondott a tagságról. Ám Papcsák július 15-i hatállyal mondott le, így májusban még fel kellett volna tüntetnie ezt a jövedelmet.