Törvénytelen volt a temetők adóztatása

temetkezés, temető, temetkezési szokások, Az újhartyáni temetőben monopolhelyzetben van egy temetkezési vállalkozó, ezt kifogásolja több helyi lakos, és egy asszony, aki több, mint másfél éve nem tudta eltemetni édesanyját.
Vágólapra másolva!
Törvényellenes volt a Kúria szerint, hogy telekadót vetettek ki a köztemetőkre. A  testület önkormányzati tanácsa a napokban határozott a csepeli temető ügyében. Ábel Attila csepeli alpolgármester szerint ők nem akartak adóztatni, de nem tehettek mást.
Vágólapra másolva!

Törvényellenes volt az a 2012-es kerületi rendeleti szabály, amely alapján Csepel önkormányzata telekadót vethetett ki a helyi köztemetőkre – így döntött a Kúria önkormányzati tanácsa. A Magyar Közlönyben is megjelent határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Nem tehettek mást?

A temetőkre is érvényes telekadó 2014 januárja és májusa között létezett, és egy helyi adókról szóló törvény módosítása tette lehetővé a kivetését. „Nem volt más lehetőségünk, törvényben előírt kötelességünk volt a temetők adóztatása, amíg egy újabb májusi módosítás meg nem szüntette ezt az előírást" – mondta az Origónak Ábel Attila, Csepel alpolgármestere.

A városvezető hangsúlyozta, hogy nem szorultak volna rá az ebből származó, közel 4,5 millió forintos helyi bevételre, hiszen 2012-re már rendezték Csepel költségvetését. A temetőadó kivetése szerinte automatikusan történt, és még a büdzsében sem számoltak vele többletforrásként.

Helyi sajátosság

A Kúria a döntését viszont azzal támasztja alá, hogy az önkormányzat a helyi adókról szóló törvény alapján köteles lett volna figyelembe venni az úgynevezett "helyi sajátosságokat" a telekadó mértékének megállapításakor. Ilyen helyi sajátosságnak minősül, ha egy temető közszolgálati funkciót lát el, ami indokolttá teszi a telekadó-mentességet is.

A helyi adókról szóló kerületi rendeleti szabály 2012-ben öt hónapig lehetővé tette a köztemetőkre kirótt telekadót is. Ez törvényellenes volt – állapította meg a Kúra Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nem fizetnek, perelnek

Az Origo úgy tudja, a kivetett telekadót eddig egy temető után sem fizették be, az adó jogossága vagy törvényellenessége miatt viszont máig pereskedés zajlik. A Kúria következesen törvénysértőnek ítéli meg a temetők adóztatását előíró szabályt: eddig négy ilyen jellegű ügyben jártak el – kettőben már döntést hoztak, két ügyben pedig felfüggesztették az eljárást, további felülvizsgálatig.

Folytatása következik

Az Önkormányzati Tanács egyik határozatát egyébként épp a napokban támadta meg a Fővárosi Kormányhivatal, ami 2012-ben még másodfokú hatóságként hagyta jóvá a csepeli temetőre kivetett telekadót.

A kormányhivatal alkotmányjogi panasszal élt az ügyben, a beadott panasz jelenleg még a Kúrián van, azt a testület továbbítja majd az Alkotmánybíróság felé.