Juhász: 50 milliót keresett Portik cége Rogán üzletén

Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút
Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút 2014. szeptember 23-án
Vágólapra másolva!
Ötven millió forintot keresett a Portik Tamás érdekeltségébe tartozó cég, a Classic Immo Kft.  az V. kerületi önkormányzattal kötött üzleten – állítja Juhász Péter. Az Együtt belvárosi képviselője Facebook-oldalán azt írta, feljelentést tesz az ügyben. A belvárosi önkormányzat szerint Juhász bosszúból rágalmaz. 
Vágólapra másolva!

A politikus számításai szerint a Prisztás-gyilkosság miatt nem jogerősen elítélt vállalkozó élettársának érdekeltségébe tartozó cég 2011 októberén bérelte ki a belváros legfelkapottabb részén, a Károly körúton álló, 212 négyzetméteres üzlethelyiséget. Az V. kerületi képviselő-testület egy hónap múlva elidegenítésre jelölte ki az ingatlant, majd újabb egy hónap elteltével Portikék meg is vették azt az önkormányzattól 52 millió forintért. A következő év júliusában a cég 102 millió forintért értékesítette a helyiséget, az önkormányzat ősszel le is mondott elővételi jogáról – írja Juhász.

Juhász Péter szerint bűncselekmény történt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Négyszeresét is érheti

Az 52 milliós vételár négyzetméterenként 247 ezer forintra jön ki, ez egy jobb budai panellakás átlagos értéke. A belvárosban azonban ennek négyszeresét is érheti egy hasonló ingatlan.

Az önkormányzat korábban visszautasította a nyomott áron való értékesítés vádját, mondván: bérlőként a Classic Immo-t megillette a vételár-kedvezmény. A kerület akkori fideszes polgármestere, Rogán Antal a Blikknek elmondta, hogy nem lát kivetnivalót az ügyletben, bár 2012 végén vizsgálatot folytatott le. Törvénytelenségre ugyan nem derült fény, de bizalomvesztés miatt kezdeményezte a jegyző, Rónaszéki László felmentését.

Pont akkor üresedett meg

Az ingatlant korábban évtizedekig a Képcsarnok bérelte: itt működött a Mednyánszky Galéria. A Blikk cikke szerint a galériát 2011 tavaszán lakoltatták ki, miután a Képcsarnok nem volt hajlandó a kedvezményes bérleti díjnál többet fizetni. A Classic Immo ezután nyert bérleti jogot a helyiségre. (A Google StreetView képén a kisbusz mögött látható, fémrudas ajtaja van)

A Classic Immo Kft. a nyilvános cégadatok szerint gyakorlatilag erre az üzletre alapították. A kft.-t ugyanis 2011. október 24-én jegyezték be. A társaságnak alig két hónapig volt tulajdonos-ügyvezetője Széky Péter, majd a cég nem csak vezetőt váltott. Novemberben a Komondor Holding Zrt. lett a tulajdonos, amelynek 1998-2002 között Pápa Marianne, Portik élettársa az elnök-vezérigazgatója.

A Károly körúti üzlethelyiség értékesítése idején Pápa Marianne nem, de a fia, Szetlik Gergő volt a holdingcég igazgatósági tagja, vezető tisztségviselője. Az édesanya csak több éves kihagyás után, idén májusban vállalt újra vezető szerepet a cégnél tisztségviselőként.

Senkinek nem tűnt fel

Juhász Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az üzletet Dr. Sélley Zoltán, a kerületi vagyonkezelő vezérigazgatója készítette elő, akit 2013-ban Rogán jegyzőnek nevezett ki. Az Együtt képviselője szerint senkinek nem tűnt fel sem az áron aluli eladás, sem a vevők kiléte, pedig Belváros-Lipótváros képviselő-testülete előtt három alkalommal járt az ügy: a bérbeadáskor, az eladáskor, és az elővásárlási jogról való lemondáskor.

Portik Tamást első fokon elítélte a bíróság Prisztás József megöletéséért Fotó: Origo

Az ellenzéki politikus szerint Rogán a felelősségre vonás elől mentelmi joga mögé bújik, Puskás András, akkori alpolgármestert pedig „kimenekítették az önkormányzattól, ahol vesztegetés ügyében tartott házkutatást a Nyomozó Főügyészég”, most pedig az Eximbankban dolgozik.

Juhász feljelentést tesz

Az Együtt politikusa úgy véli, bűncselekmény történt, ezért feljelentést tesz jelentős értékre elkövetett, üzletszerűen, bűnszövetkezetben, folytatólagosan elkövetett hatalmi visszaélés miatt.

Az önkormányzat szerint ez rágalmazás

A belvárosi önkormányzat közleményben tagadta Juhász Péter állításait szerintük a képviselő, aki ellen „az önkormányzat jogi bizottsága hazug és hibás vagyonnyilatkozata miatt eljárást folytat”, bosszúból rágalmaz.

„Juhász az elmúlt egy évben szinte minden héten feljelentette az önkormányzatot. Nem igaz, hogy a hatóságok nem folytatták le a szükséges vizsgálatokat, ellenkezőleg: a hatóságok minden ügyben lefolytatták a nyomozást, Juhász Péter eddigi vádjai hamisnak bizonyultak. A Károly körúti ingatlan ügyében is zajlott vizsgálat, ennek eredményeként távozott az önkormányzat akkori jegyzője” – írták.