Pisit küldenének Kocsis Máténak

2014.12.07. 10:23

Egy nap sem kellett hozzá, máris megihlette az internetes népművészeket Kocsis Máté ötlete. A VIII. kerület polgármestere Facebook-oldalán jelentette be, hogy drogtesztre kötelezné a 12-18 év közötti fiatalokat, valamint az újságírókat és a választott politikusokat. 

A józsefvárosi polgármester felvetése finoman szólva sem aratott sikert az internetezők között. Már Kocsis Máté eredeti posztja alatt is felháborodott hozzászólások tömege található, azóta pedig több mém is felbukkant a világhálón, mely kifigurázza a felvetést. A Facebookon megalakult a Hallgattassuk el Kocsis Mátét elnevezésű csoport is, de volt olyan ötlet is a facebookon, amely szerint mindenki küldjön el egy üveg vizeletet Kocsisnak a józsefvárosi polgármesteri hivatalba. 

"Ha minden 12-18 év közötti gyereknek, minden újságírónak, illetve politikusnak (akiket amúgy véd a mentelmi jog) kötelező évi drogtesztet javasol, akkor legyen miből dolgoznia! Küldjünk egy-egy üveg vizeletet Józsefváros polgármesterének!" - írta egy felhasználó. 

A józsefvárosi polgármester a Totál szívás plakátjáról sem hiányozhat.Tumblr - goulashland

A frakció komolyan veszi

A közfelháborodás ellenére a Fidesz-frakció komolyan veszi Kocsis javaslatát. Tuzson Bence szóvivő bejelentette, hogy hétfői ülésükön foglalkoznak a polgármester felvetésével.

Kocsis ötletével egyébként a világsajtó is foglalkozott, a hírt megírta az AP hírügynökség, amit átvett a Fox News és az ABC News is.

Van, aki rendőrnek ábrázolta Kocsist.Tumblr - flashandbones

„Kocsisnak elgurult a gyógyszere”

A Magyar Liberális Párt közleményében megdöbbenésének adott hangot a javaslat miatt.

„Kocsi Máté ötlete értelmezhetetlen és minősíthetetlen agyrém. A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelemnek a tájékoztatás, a megelőzés és az ártalomcsökkentés hármasán kellene alapulnia: az ilyen tevékenységet végző Kék Pont támogatását viszont éppen Kocsis Máté szüntette meg. Ha legújabb javaslata csak a bűntudat kifejezése emiatt, akkor javasoljuk, hogy legközelebb konzultáljon szakemberrel, mielőtt beterjeszti ötleteit az Országgyűlés elé” -írják.

Szabó Tímea, az Együtt társelnöke a Facebookon azt javasolta Kocsisnak, hogy inkább vezesse be az alkoholszondát a Fidesz és a KDNP irodái előtt a parlamentből ki- és bemenet.

Közleményben tiltakozott az Együtt is. Az ellenzéki párt nemcsak felháborítónak, de a valóságtól elrugaszkodottnak, irracionálisnak, és értelmetlennek tartja ezt a javaslatot. Szerintük a Fidesz ismét megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy szétlopta az országot, állami szintre emelte a korrupciót, és lebontotta a demokráciát. Nem rendőrállamra, hanem fejlett drogprevenciós programra van szükség - írják. 

Kocsis Máté javaslatát a szomszédok szereplői is megvitattákFacebook- Szomszédok forever

Szakmai szempontból agyrém

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője is szakmai agyrémnek minősítette a javaslatot. A szakember az Indexnek azt is kiszámolta, hogy ha 850 ezer általános- és középiskolába járó gyerekkel számolunk, akkor 5 ezer forintjával máris 4,2 milliárd forintos tételnél jár ez az ötlet, és akkor még nincsenek benne a politikusok és az újságírók. Sárosi arra is felhívta Kocsis Máté figyelmét, hogy az alkoholfogyasztás minden mutató szerint a legveszélyesebb a fiatalok körében, inkább emiatt kellene aggódni.