Orbán: Magyarország alakítani akarja Ukrajna sorsát

Vágólapra másolva!
„Mi magyarok úgy gondoljuk, hogy nem szemlélői, nem elszenvedői, hanem alakítói akarunk lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik” - szögezte le Orbán Viktor a visegrádi négyek miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének pozsonyi csúcstalálkozóján.
Vágólapra másolva!

A magyar kormányfő erről egy kérdésre válaszolva beszélt, ami azt firtatta, hogyan látják Robert Fico szlovák miniszterelnök múlt heti kijelentését, amely szerint hetven százalék esélye van annak, hogy „nagy”, vagyis Oroszország és Ukrajna összetűzésénél kiterjedtebb katonai konfliktus alakuljon ki Ukrajnában.

Orbán Viktor nem akarja, hogy elszenvedői legyünk a konfliktusnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor az ukrajnai konfliktussal összefüggésben azt mondta: az nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain.

„Lesz-e Pax Europa vagy visszatérünk ahhoz, hogy amikor Európa sorsa felett nem az európaiak rendelkeztek” - vetette fel a kormányfő, hozzátéve: Magyarország mindent megtesz a Pax Európa megteremtése érdekében.

Stratégiai hibáról is beszélt a kormányfő

Stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: Magyarország is hibázott, de az Európai Unió is, mert nem mozgósított elegendő forrást erre a célra.

Orbán Viktor szerint stratégiai hiba volt nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit Forrás: MTI/EPA/Andrius Ufartas

Orbán Viktor kifejtette, Magyarország arra törekszik, hogy a Juncker-csomagnak nevezett aktuális gazdaságélénkítő csomagba olyan beruházások is belekerüljenek, amelyek az energiafolyosó megépítését lehetővé teszik.