Ártatlanul vádolták juhöléssel a nógrádi medvét

2014.12.10. 09:19

Nem medve ölte meg a novemberben Karancskeszin elpusztult juhokat. Ezt állapították meg a harapásnyomokból. Azért nem árt védekezni a medve ellen, például rémzsinórral.

Cáfolta a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, hogy a Magyarországon megtelepedett barnamedve ölte volna meg a novemberben Karancskeszinél holtan talált juhokat. Gombkötő Péter, a nemzeti park Természet-megőrzési Osztály zoológiai referense szerint a megölt juhokon ugyan valóban voltak harapásnyomok, de azok nem medvétől származnak - írja a Heol.hu.

A harapások mérete, jórészt felületes jellege, nagy száma és lokalizációja alapján azokat nagy valószínűséggel kutya okozhatta – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálatára hivatkozva. A helyszínen talált szőrmintákat még vizsgálják, ezek alapján a kutya fajtáját is meg tudják majd mondani – olvasható a Heves Megyei lapban.

A zoológiai referens szerint azonban nem lehet kizárni egy esetleges medvetámadást a közeljövőben, ezért csalival ellátott villanypásztorok, rémzsinór, mozgásérzékelős hangriasztók telepítése javallott – részletek az eredeti cikkben.