Ekkorát még sosem zuhant Orbán népszerűsége a Medián szerint

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél nagyobb népszerűség csökkenést mért a Fidesznél a Medián. Egy hónap alatt 12 százalékot zuhant a párt népszerűsége, nagyobbat, mint az MSZP-jé az őszödi beszéd után. Orbán Viktor támogatottsága 16 százalékkal csökkent - ez jelentősebb, mint Gyurcsány Ferenc népszerűségének 2006-os visszaesése. Hann Endre, a Medián igazgatója az Origónak azt mondta, igazán nagyot magasról lehet esni. Szerinte több tényező adódott össze, ami sokak ingerküszöbét most lépte át.
Vágólapra másolva!

Egy hónap alatt több mint 900 ezer potenciális szavazót veszítettek el a kormánypártok - derült ki a HVG megbízásából készült friss Medián-felmérésből. A Fidesz-KDNP a teljes szavazókorú népesség körében november végén már csak 26 százalékon állt, szemben az októberben mért 38 százalékkal.

Most érte el az ingerküszöböt

Az egyetlen hónap leforgása alatt mért 12 százalékos népszerűségvesztés példátlan a rendszerváltás óta - állapította meg a Medián igazagtója. Hann Endre az Origónak elmondta: érdekes egybeesés, hogy éppen a Fidesznél mértek hasonló nagyságú, ezzel ellentétes folyamatot is, vagyis növekedést még 1992-ben: abban az évben márciusról áprilisra 26-ról 38 százalékosra bővült a párt támogatottsága.

A Medián igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormánypártok népszerűségvesztése Orbán Viktor személyes megítélésének romlásával járt együtt. A pártelnök-miniszterelnök támogatottsága 16 százalékponttal esett vissza ugyancsak egy hónap alatt: 48-ról 32 százalékra.

A példa nélküli változás okát Hann Endre szerint nem lehet néhány, az elmúlt hetek eseményére visszavezetni, mint például az amerikai kitiltási botrány vagy az internetadó ötlete. A szakember úgy vélte, inkább arról lehet szó, hogy "sokminden összeadódott, ezek együttesen pedig már átlépték az emberek ingerküszöbét."

A bizonytalanok közé távoztak

A kormánypártoktól potenciálisan elfordult mintegy 900 ezer szavazó egy része ugyan az MSZP táborát erősíti a Medián felmérése szerint, de többségük inkább a bizonytalanok közé távozott. A teljes népesség körében ugyanis az egy hónappal korábbi 8-róla szocialisták támogatottsága 12 százalékra nőtt, míg a párpreferencia nélküliek - nem tudja, nem árulja el, nem is megy szavazni - aránya 31-ről 36 százalékra.

Hasonló tendenciát mutatott a november végén nyilvánosságra hozott Tárki-felmérés is. Aszerint a Fidesz a teljes népesség körében az októberi 37 százalékról zuhant 12 százalékpontot. A Tárki ugyancsak a bizonytalanok táborának növekedéséről számolt be: a bizonytalan, illetve az eltitkolt preferenciával rendelkezők aránya a korábbi 34 százalékról 44 százalékra duzzadt.