Már dolgozik a kormány a magyar kitiltási listán

Vágólapra másolva!
Tárgyalt már a kormány olyan előterjesztésről, amely korlátozná a külföldiek beutazását. Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter jelentette be pénteken. Elismerte, hogy készül a magyar kitiltási lista.
Vágólapra másolva!

A kormány tárgyalt olyan kormányzati előterjesztést, amely a jelenleg hatályos jogszabályok módosításával korlátozná a külföldi állampolgárok Magyarországra történő beutazását - közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter egy pénteken, a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszban. Előzőleg Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság tagja a magyar kormánytisztviselőket érintő amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban érdeklődött arról, készül-e "a magyar kitiltási lista". Trócsányi László igennel felelt.

A miniszter szerint október 21-én nyújtották be az Országgyűlésnek az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az azóta már kihirdetett törvény módosította egyebek között a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt. A vámigazgatási bírság hatékony beszedése érdekében a jogszabály a megfizetés elmaradása esetén - a szabálysértési bírsághoz hasonlóan - lehetővé teszi a harmadik országbeli állampolgárok tekintetében a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését.

A kormány tárgyalni fogja a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007-es törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet módosítását is.

Mesterházy Attila azt is megkérdezte, hogy a magyar kormány a közeljövőben tervez-e további intézkedéseket az ügyben. Erre Trócsányi László Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki december 5-én a Kossuth Rádióban azt mondta, "Magyarország kormánya úgy fog eljárni, ahogy egy nemzeti függetlenségére büszke országnak el kell járnia".