Előbb elismerte, majd kirúgta Vitézy Dávidot a főpolgármester

Tarlós István és Vitézy Dávid a Fővárosi Önkormányzat közgyűlésén
Vágólapra másolva!
Tarlós István négymilliós prémiummal ismerte el Vitézy Dávid munkáját, majd gyorsan leváltotta.
Vágólapra másolva!

Nemcsak Vitézy és helyettesei, hanem a BKV-vezér és az ő helyettesei is többmilliós teljesítménybért kaptak tavalyi munkájuk után.

Négymilliós prémium a BKK-vezérnek

A decemberi kirúgása után most állítólag a kormányzatba készülő Vitézy Dávid nemcsak egyhavi fizetésének (bruttó 1,6 millió forintnak) megfelelő végkielégítéssel vigasztalódhat: néhány nappal felmentése előtt fizettek ki neki kicsivel több, mint nettó négymillió forint teljesítménybért tavalyi jó munkája után - derült ki a Budapesti Közlekedési Központnak az Origónak adott válaszából.

Tarlós István és Vitézy Dávid idén ősszel - régóta fagyos volt a viszonyuk Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arra voltunk kíváncsiak, a BKK vezetői közül ki kapott idén jutalmat vagy prémiumot. A BKK szerint jutalmat sem idén, sem korábban nem kaptak a cég vezetői, és a prémium sem pontos kifejezés. Valójában az előre kitűzött célok sikeres teljesítése esetén éves jövedelmük bizonyos százalékában teljesítménybérre jogosultak a vezetők. Ezt utólag kapják az előző évi eredmények után.

A BKK-nál 2014-ben kifizetett teljesítménybérek

MunkakörKifizetés (forint, nettó)
vezérigazgató4 024 320
gazdasági vezérigazgató-helyettes4 102 920
koordinációs és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes3 191 160
közlekedésszervezési és -fejlesztési vezérigazgató-helyettes3 647 040

A BKK válasza szerint a 2013-ra meghatározott célfeladatok értékelése után, főpolgármesteri döntés alapján a BKK vezérigazgatójának és helyetteseinek idén novemberben 3,2-4,1 millió forint közötti összegeket fizettek ki. Emlékeztettek, hogy a vagyonrendelet a főpolgármesterre ruházta át a fővárosi tulajdonú társaságok vezető munkavállalóinál a teljesítménycélok kitűzését és értékelését.

Célfeladatok, melyek sikeresen teljesültek

  • a Bubi szállítói szerződéseinek megkötése
  • 150 darab új autóbusz üzembe állítása
  • a Széll Kálmán tér rekonstrukciójának előkészítése
  • a budai fonódó villamoshálózat beruházási tervének időarányos végrehajtása
  • az elektronikus jegyrendszer finanszírozásának biztosítása
  • az 1-es és a 3-as villamosvonal-fejlesztéshez a közbeszerzés kiírása
  • a jegybevételi terv realizálása
  • új ügyfélcentrumok kialakítása

Talán meglepő lehet, hogy a tavalyi sikeres munka bőkezű elismerése után nem sokkal Tarlós István főpolgármester azonnali hatállyal leváltja a BKK-vezért, de kettőjük évek óta fagyos viszonyát ismerve ez várható volt. Az Origo a nyár végén arról írt, hogy ha Tarlós marad a főpolgármester, meneszti Vitézyt. Így is lett, de előtte még a közgyűlés teljesen „kiszervezte alóla" a BKK-t.

Tarlós a metrón - háttérben Bolla Tibor, a BKV és Vitézy Dávid, a BKK vezetője Forrás: MTI/Beliczay László

Rákérdeztünk a BKK-nál arra is, hogy a holdingcég felügyelete alá tartozó, vagy a BKK tulajdonában lévő társaságoknál volt-e 2014-ben hasonló kifizetés. Kiderült, hogy volt, bár Vitézyéknél kisebb összegű: a BKK Közút Zrt. vezérigazgatójának, Almássy Kornélnak 2013. évi teljesítménybéréből nettó 1,98 millió forintot fizettek ki idén május 30-án. Ezen túl vezetők nem kaptak pluszjuttatást.

Milliók jutottak a BKV vezetőinek is

A Vitézy Dávid vezette BKK-val megrendelői-szolgáltatói viszonyban lévő BKV Zrt. vezetői is milliós teljesítménybérrel zárhatták az évet. A BKV-nak is elküldött kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy Bolla Tibor vezérigazgató – akit egyébként nemrég a BKV igazgatósági elnökének is kineveztek, ami a korábbi hírekkel ellentétben pozíciója megerősödését mutatja – például nettó 4,6 milliót kapott.

Nemcsak a BKV vezérigazgatója, hanem helyettesei is kaptak pluszpénzt Forrás: Origo

Nemcsak ő kapott pénzt sikeres tavalyi munkája után, hanem mindhárom helyettese is – méghozzá jóval többet, mint a BKK hasonló beosztásban dolgozó felsővezetői.

A BKV-nál 2014-ben kifizetett teljesítménybérek

MunkakörKifizetés (forint, nettó)
vezérigazgató4 676 700
vezérigazgató-helyettes3 395 520
vezérigazgató-helyettes4 558 800
vezérigazgató-helyettes4 231 300

A másik holdingnál senki semmit

A BKK-hoz hasonlóan nemrég átszervezett, jövő tavasztól egy új, még hatalmasabb holdingcég, a Városigazgatóság Zrt. alá betagozódó Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zrt.-nél viszont egyáltalán semmilyen prémiumot, jutalmat nem fizettek senkinek – derült ki a BVK válaszából.

Pedig tavaly még arról szóltak a hírek, hogy a BVK alá tartozó fővárosi vagyonkezelő cég, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. vezetője is nagy összegű juttatást vehetett fel. A néhány hete Vitézyvel együtt felmentett Nagyunyomi-Sényi Gábornak 5,46 milliós prémium jutott 2013-ban.

Kevesebb a jutalmazás, mint korábban

Tavaly az idén felvetthez hasonló összegű, bruttó 5-6 milliós teljesítménybéreket számfejtettek Vitézynek és Bollának is. Noha az idei évhez hasonlóan a BVK vezetői és az alá tartozó olyan társaságok, mint a gyógyfürdőket üzemeltető, a temetkezési, a közterület-fenntartó cég, a Főkert, a kéményseprő, a szennyvízszippantó, valamint a távfűtő cég vezetői 2013-ban sem kaptak pluszpénzt, más vezetők – például a Vízművekéi vagy a Csatornázási Művekéi – milliós összeget vihettek haza.

Tarlós korábban a prémium egy részének visszafizetésére kérte a cégvezetőket Forrás: Bielik István - Origo

Két éve, 2012 végén botrányt kavart, hogy mintegy 50 millió forintnyi pénzt vettek fel a vállalatok első számú vezetői. Igaz, akkor még legtöbbjüknél a 2010-ben rögzített, éves bérük legfeljebb 40 százalékának megfelelő teljesítménybérek voltak érvényben. Idén januárban ezt csökkentette a közgyűlés egységesen 15 százalékra. Sőt tavaly Tarlós megkérte a vezetőket, hogy pluszpénzük 2 millió feletti részét utalják vissza vagy ajánlják fel jótékony célra – a főpolgármester nem minden esetben járt sikerrel.