Kettős könyvelést pedzegetnek az Ökotársnál

Csepreghy Nándor, Miniszterelnöki Hivatal, Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára
Vágólapra másolva!
A gyanú szerint az Ökotárs Alapítvány a norvég és a svájci fél felé is elszámolhatta ugyanazokat a költségeket. Ha ez adminisztratív hiba, szakmai alkalmatlanságot feltételez, ha szándékos, a közpénzekkel történő súlyos visszaélés – jelentette ki a Ma reggelben a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

Ha egy cég támogatást kap, azt lehívja, elszámolja, az állammal kifizetteti, majd benyújtja máshova is elszámoltatni, egyértelműen pénzügyi bűncselekmények gyanúját veti fel, és ugyanez a helyzet itt is, az Ökotárs Alapítvány ugyanis a gyanú szerint nemcsak a norvég fél irányába számolt el bizonyos költségeket, de Svájc irányába is – jelentette ki Csepreghy Nándor.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára
Fotó: Mudra László - Origo

Ha ez adminisztratív hiba, szakmai alkalmatlanságot feltételez, ha szándékos, akkor a „klasszikus kettős könyvelés esete", azaz a közpénzekkel történő súlyos visszaélés, a svájci alap esetében is közpénzekről van ugyanis szó. Megnyugtató ugyanakkor – tette hozzá Csepreghy –, hogy a két kormány közt hatékony párbeszéd folyik az ügyben, és már elindult az a Kehi-vizsgálat is, amely az esetleges szabálytalanságokat, bűncselekményeket hivatott felderíteni.