Kirándulók vigyázat, hajtóvadászat indul!

kutya, vadászkutya, hajtóvadászat, illusztráció
Kutyák és gazdáik kereső feladatot végeznek az Országos Magyar Vadászkamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadász Szövetsége által szervezett vadászkutya-vizsgán Abádszalók határában 2013. október 6-án. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Megszaporodtak a felháborodott hozzászólások az internetes fórumokon, mióta kiderült, hogy a Budapesti Erdészet területén – mint minden évben – téli hajtóvadászatokat rendeznek. A Pilisi Parkerdő Zrt. saját honlapján számos időpontot sorol fel, amikor vigyázni kell az erdőkben, és a vadászatok pontos helyszíneit is megnevezi.  A természetjárók szerint azonban ezzel kitiltják őket a turistautakról. 
Vágólapra másolva!

A felháborodást látva megkerestük a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjét, hogy megtudjuk, mikor és miért nem szabad kirándulni a Budapest környéki erdőkben. Lomniczi Gergely szerint a téli hajtóvadászatokról nagyon sok téves információ jelenik meg az interneten.

A hajtóvadászatokról sok téves információ jelenik meg az interneten Forrás: MTI/Bugány János

Kell a választási lehetőség

„Természetesen szó sincs arról, hogy a következő négy hónapban minden nap hajtóvadászatok lesznek az erdőben. Nekünk bejelentési kötelezettségünk van, viszont a vadászatot az állatok mozgásától kezdve az időjárásig nagyon sok minden befolyásolhatja. Ezért kell több időpontot megadnunk, hogy legyen választási lehetőségünk, ha mondjuk a köd, vagy az ónos eső miatt a tervezett napon nem tudunk kimenni az erdőbe” – mondta a szakember.

Lomniczi Gergely szerint a pontos helyszín és az időpont mindig egy-két nappal a hajtóvadászat előtt dől el, erről pedig minden egyes alkalommal tájékoztatják a kirándulókat a honlapjukon, valamint a vadászat helyszínén és telefonon is lehet érdeklődni. Mint mondja, a lezárás célja nem a turisták mozgásának korlátozása, hanem hogy elkerüljék a kényelmetlenségeket mindkét oldalon. Ráadásul nagy területeket érintő látogatási tilalomról így sem lehet beszélni.

Senki nem tévedhet oda véletlenül

A főváros környékén legfeljebb egy-egy órára zárnak le turistaútvonalakat a vadászatok miatt, ezekre minden esetben táblák figyelmeztetnek. Ráadásul, ha forgalmasabb útvonalról van szó, akkor őrök is vannak, szükség esetén pedig a közterület-felügyelet is segít a helyszín biztosításában. Véletlenül senki nem kerülhet a környékre” – szögezte le a szóvivő.

A pilisi parkerdő területén gímszarvasok is élnek Forrás: MTI/Kovács Attila

A vadászatokat semmiképpen nem úgy kell elképzelni, hogy lakott területen mindenre lőnek, ami mozog. A hajtásnak szigorú szabályai vannak, lakott területre pedig a vadászok soha nem mennek be, ha ott telepszik meg a vad, arról mindig a mezőőr, vagy az önkormányzat intézkedik. A turisták tehát nyugodtan kirándulhatnak a téli hónapokban, csak oda kell figyelniük a jelzésekre és jó, ha előzetesen tájékozódnak. Ez esetben semmi bajuk nem eshet.

Ez nem hobbivadászat

A magyarországi erdőkben télen a vaddisznóállományt kell csökkenteni, máskülönben az állatok nagyon elszaporodnak. A vaddisznó nagyon jól alkalmazkodó faj, már most is gyakran megtelepszik a lakott területeken is, és kárt okoz a kertekben. Ezt azonban nemcsak a hajtóvadászatokkal oldják meg, bár arra is szükség van. A vadászok ilyenkor végigjárják a vaddisznók búvóhelyeit, hogy ne tudjanak megtelepedni a lakott területek közelében. Csak így lehet elkerülni olyan eseteket, mint amikor 2009-ben a Petőfi-hídnál fogtak ki egy elkóborolt disznót a tűzoltók a Dunából.

Vaddisznó a Zemplénben. Az állat egész Magyarországon előforduló, jól alkalmazkodó faj. Forrás: WWF

„A vaddisznónak nincs természetes ellensége, ezért nekünk kell szabályozni a létszámukat. Nagyon fontos, hogy ez nem hobbi-és sportvadászat, hanem felelősségteljes munka, amihez köszönjük a természetjárók megértését – hangsúlyozta a parkerdő képviselője.

A jégkár a vadászokat sem kímélte

A december első napjaiban esett ónos eső természetesen a vadászatokat is érintette, mivel a pilisi erdők nagy része a jégkár miatt életveszélyes volt, az elmúlt hetekben szüneteltek a hajtóvadászatok. A Parkerdő által kezelt 60 hektár erdőből ugyanis 20 ezer hektárt érintett a katasztrófa, ebből 7-8 ezret súlyosan. Bár már több útvonal újra járható, amíg teljesen nem állítják helyre a károkat, addig a vadászok sem merészkedhetnek az erdőbe.

A Pilisben hatalmas károkat okozott a december eleji ónos eső Forrás: Polyák Attila - Origo