385 új kocsi egy helyen és nem autókereskedés. Mi az?

Orbán Viktor miniszterelnök a Rendőrség új szolgálati gépjárműveinek átadásán (autó)
Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy a Kerepesi út volt ma délelőtt Budapest legbiztonságosabb környéke. A Hungária körút kereszteződésében és a Készenléti Rendőrség épülete körül legalábbis már másfél órával azelőtt járőrök posztoltak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter megérkezett volna a rendőrség új szolgálati autóinak átadására. 
Vágólapra másolva!

Persze még az is lehet, hogy a fokozott biztonság nemcsak a kormányfőnek szólt, hanem annak a 385, vadonatúj autónak is, amely egymás mellett felsorakozott a Készenléti Rendőrség budapesti alakulóterén. A Skoda, Mercedes és Audi mikrobuszok, járőr és bűnügyi személygépkocsik összértéke nem kevesebb, mint 9,4 milliárd forint.

A kocsik a Készenléti Rendőrség udvarán sorakoztak fel Fotó: Polyak Attila - Origo

Tároló a golyóálló mellénynek

A kocsik kivétel nélkül a rendőrség megrendelésére készültek, így mind különleges felszereltségű. Kinézetre az átlagpolgár szemében valószínűleg nem sokban különböznek a jelenlegi autóktól, hiszen mindegyiket a rendőrség jól ismert színeire festették, a változások azonban lényegesek. Mindben speciális rendészeti felszerelési csomag kapott helyet, van bennük lövedékálló mellénytároló, valamint LED-technológiás elemlámpa és töltő. Az sem mellékes, hogy a szélvédőket hővédelemmel bíró biztonsági és sötétítő fóliával vonták be, és a kocsik kiegészítő megkülönböztető jelzést is kaptak.

Az új járműflottát természetesen nem csak a készenléti rendőrök használhatják, jut belőle a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságoknak, valamint a határrendészetnek is.

A kocsik speciális berendezéssel, Magyarországon készültek Fotó: Polyak Attila - Origo

Nincs még vége

A most átadott 385 új autó csak az első üteme a fejlesztésnek, 2015. első negyedévében további 1202 jármű érkezik a rendőrséghez. Az ideiekből 170 kocsi árát a központi költségvetés állta, a többi megszerzésében az Európai Unió Külső Határok Alap segített. Jövőre változnak az arányok, akkor már 1180 autót fedez az állam, 22-t pedig az EU.

Orbán Viktor, Pintér Sándor és Papp Károly országos rendőrfőkapitány Fotó: Polyak Attila - Origo

Ötvös Csöpi és a Zsigulik

Ekkora összeg mellett nincs mit csodálkozni azon, hogy az átadáson személyesen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, akit a Rákóczi-indulóval köszöntött a zenekar. A kormányfő – túl azon, hogy mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyt kívánt – az elsők között emelte ki, hogy az autók túlnyomó többsége Magyarországon készült, a magyar emberek munkáját dicséri.

„Egykor magyar rendőrök szovjet Zsigulikat vezetve üldözték a nyugati Mercedeseket, s az, hogy Ötvös Csöpi utolérte őket, sokkal inkább tűnt a forgatókönyvírók túlzásának, mint a valóság ábrázolásának” – idézte fel a korábbi állapotokat Orbán.

Orbán hivatalosan is átadta a kocsikulcsokat Fotó: Polyak Attila - Origo

Harminc százalékos béremelés

Beszédében a kormányfő nemcsak a múltra, hanem a jövőre is kitért. Kijelentette, hogy a kormány a jövő évre 44 milliárd forintot biztosít a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályamodelljének bevezetésére. A miniszterelnök szerint a kabinet által biztosított forrásból jövő júliustól a fegyveres és rendvédelmi dolgozók illetménye átlagosan 30 százalékkal fog emelkedni. Külön megemlítette, hogy az érintettek otthonteremtését is támogatja az életpályamodell.

Pár jótanács a belügyminisztertől indulás előtt Fotó: Polyak Attila - Origo

Miniszterelnök az anyósülésen

Az ünnepségből természetesen a kocsiteszt sem maradhatott ki. Miután Orbán Viktor hivatalosan is átadta a kulcsokat a felsorakozott rendőröknek, beült az egyik autóba és percekig elbeszélgetett a sofőrrel, akinek Pintér Sándor intett, hogy ne felejtse el bekapcsolni a biztonsági övét. Ezután a kormányfő és kísérői tettek egy kört az udvaron, de vissza már nem jöttek, magukra hagyták a rendőri vezetést, akik kihasználták az alkalmat és közelebbről is megcsodálták a felsorakozott autókat.

Miniszterelnöki távozás Fotó: Polyák Attila - Origo