Vágólapra másolva!
Szinte kizárt, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti André Goodfriend diplomáciai mentességét – értesült az Origo. A washingtoni külügyminisztérium szerint a hivatalos feladatukat ellátó diplomaták esetében erre általánosságban nem szokott sor kerülni. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét Vida Ildikó, a NAV elnöke jelentette fel nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen. A Legfőbb Ügyészség meg is indította a nyomozást az ügyben és indítványozta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, hogy vegyék el Goodfriend diplomáciai mentességét.

André Goodfriendet a NAV elnöke jelentette fel Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A mentesség az Egyesült Államoké

A dolog azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a mentességet Washington tudja visszavonni, erre azonban értesüléseink szerint a legritkább esetben kerül sor. Az Origo kérdésére az amerikai külügyminisztérium illetékese megerősítette, hogy az amerikai diplomaták mentességével az Egyesült Államok (nem pedig egy személy) rendelkezik, így természetesen azon csak az állam változtathat.

Név nélkül nyilatkozó forrásunk azonban kiemelte, hogy az Egyesült Államok általánosságban nem szokta visszavonni a hivatalnokai mentességét olyan perek esetében, amelyek a diplomata hivatalos, az Egyesült Államok nevében végzett feladatait érintik.

Nem érkezett ilyen kérés

Ami André M. Goodfriendet illeti, az amerikai külügyminisztérium illetékese elmondta, hogy még nem érkezett hozzájuk a diplomata mentességének felfüggesztésére vonatkozó kérés.