Havazás, hófúvás, másodfokú figyelmeztetés

Vágólapra másolva!
Havazik az ország déli határ menti területein, a Lenti–Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol. Intenzív a havazás Kaposvár, illetve Hódmezővásárhely térségében. 
Vágólapra másolva!

Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható. A folyamatos munkavégzésünknek köszönhetően a Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők.

Egy M7-esen készült reggeli felvétel az Origó munkatársától. Forrás: Origo

Az intenzív havazás nyomán egyelőre havas a főutak burkolata Nagyatád környékén, illetve Baranya megye nagy részén, latyakos szakaszok lehetnek Kiskunhalas és Szeged térségében. A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön, illetve a Nyírségben sónedves a burkolat. A Dunántúlon a mellékutak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak. Keleten viszont csak Nógrád megyében kell hókásás, latyakos szakaszokra számítania az autósoknak.

Széllökések is vannak

A Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, erős széllökéseket jelentettek Vasvár környékéről, illetve az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról. Ezekben a térségekben érdemes fokozott óvatossággal közlekedni. Zalában már elállt a hóesés - ezt az Origó munkatársa Zalaegerszegről jelentette.

Szombaton az ország több megyéjében síkosságmentesítést végeztek a szakemberek, szombateste óta a havazásban érintett területeken folyamatosan végeznek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat is - tájékoztatta az Origót a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Ilyen most az Egervölgyet Kámmal összekötő út Vas megyében. Forrás: Origo

A havazás miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki ezekre a területekre. De nem csak a hó mennyisége okoz gondokat, a szél erősségével is meggyűlik majd a bajunk. A hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést. Itt a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat is emelhet.

Elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak

Érdemes már felkészülni a szélsőséges időjárásra. Az előrejelzések szerint az ország legnagyobb részén nehézségeket okozhat majd az "igazi tél". A havazás miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére, a hófúvás miatt Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére, a viharos szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A Dunántúlon eshet a legtöbb hó

Kollégánk Zalában járt vasárnap reggel. Forrás: Origo

Szombat este először a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdődött el havazás, ami az éjszaka folyamán a Dunántúl többi részére, a középső és a déli országrészre is átterjed. Az eddigi előrjelzések szerint a főváros térségében és az attól északra fekvő területeken időszakos, gyenge hóesés a legvalószínűbb.

Vasárnap estig a Dunántúl nyugati és déli megyéiben várható a legtöbb, akár 20 centimétert is meghaladó hó. A Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5-15 centiméternyire lehet számítani. Budapest tágabb környezetében néhány centiméter hullhat.

Budapesten is leesett a hó szombaton este Forrás: Origo

Az ország északkeleti harmadán nem várható számottevő havazás.

A havazást viharos szél kíséri

Szombat estétől már kisebb hófúvásokra is készülni kell, elsősorban a Dunántúl nyugati, északnyugati részén. Vasárnap reggelre sokfelé megerősödik, délutántól többfelé viharossá fokozódik a szél.

Havazás Budapesten, a III. kerületben Forrás: Origo

A legerősebb széllökések az Alpokalján és északkeleten elérhetik a 70 kilométer/órás erősséget. A vastagabb hóval borított nyugati és déli megyékben komolyabb hófúvásra kell számítani.

Hétfőn még keményebb hófúvás jöhet

Nem jól indul a következő hét sem. Hétfőn a középső országrészben erős, másutt viharos lesz az északi szél, de nagy területre kiterjedő, jelentős havazás már nem valószínű. A nagyobb területen viharossá fokozódó szél miatt a hófúvás akár a vasárnapinál nagyobb gondot okozhat - hangsúlyozták.

Dolgoznak a hóágyúk az eplényi Nordica Síarénában azért, hogy átlagosan 30 cm vastag tömörített hótakaró legyen az egyik pályán a reggeli nyitásra Forrás: MTI/Nagy Lajos

Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között valószínű.

Hólánc, takaró, feltöltött mobil

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy ne üljön felelőtlenül a kocsiba. Mint írják, csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. A kocsiban legyen meleg takaró és folyadék is. Elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék.

Fel kell készíteni az autókat az igazi télre! Forrás: Thule

Indulás előtt tehát mindenképpen érdemes tájékozódni az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról.

Dolgoznak a Közút gépei is

Több megyében havazik, és egyre több helyen kell télies útviszonyokra készülni – erre hívta fel a figyelmet a Magyar Közút is. A társaság több tucat munkagépe már szombat este megkezdte a hó eltakarítását, illetve a síkosságmentesítést az utakon. A közútkezelő mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról az Útinform oldalán, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook és Twitter-oldalán.

Európában is egyre durvább a helyzet

És betemette a hó Európát is. Nagy-Britannia és Svájc egyes területein, Németország délnyugati részén és a francia Alpokban már szombatra virradóra lecsapott a tél és a sűrű hóesés fennakadásokat okozott a közlekedésben.

Egy férfi takarítja a havat Németországban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Franciaországban Szavoja megyében 15 ezer gépjármű akadt el az utakon. Az Alpokban autózókat arra szólították fel, hogy a lehető leghamarabb álljanak meg és keressenek szállást éjszakára. Több városban, így Albertville-ben, Chambéry-ben és Aix-les-Bains-ben átmeneti szállásokat létesítettek az elakadt autósok - köztük sok téli vakációra induló - számára.

A gyerekek élvezik a havat Hollandiában Forrás: BELGA/AFP/Robin Utrecht

Anglia egyes részeit 11 centi vastag hótakaró borítja. A havazás miatt mintegy 36 ezren maradtak áram nélkül, és további csaknem 70 ezer fogyasztónál akadozott az áramellátás. Az előrejelzések szerint további havazás várható Nagy-Britannia északi részein és Németország délnyugati részén, a Fekete-erdő magasabban fekvő területein.