Diplomás, eltökélt ellenzéki és már sokadik demonstráción jelenik meg - ez a kormányellenes tüntetők közös jellemzője az MTA friss elemzése szerint. Az akadémia politológusai a december 16-i megmozdulás részvevőit kérdezték. Az "Orbán, takarodj!" tovább zúgott, mint a "Nem lesz netadó!"

Aktív és tanult közösség az Orbán-kormány legfőbb kritikusa - ez derül ki az MTA Politikatudományi intézetének friss, nem reprezentatív elemzéséből, amit a december 16-i kormányellenes tüntetés után készítettek, 357 résztvevő megkérdezésével.

Képzett és elégedetlen

Az akadémia kutatói online kérdőívet töltettek ki a demonstrálókkal: a kapott adatok szerint az ellenzéki tüntetők mintegy fele 35 és 59 év közötti, harmaduk 35 év alatti, és negyedük 60 évnél idősebb. Válaszaik alapján iskolázottak, háromnegyedük diplomás - és többségüknek anyagi problémái sincsenek.

Tiltakozó tömeg december 16-án,  a Kossuth téren. Az MTA friss felmérése szerint többségük diplomás, középkorú és eltökélten kormányellenesFotó: Bielik István - Origo

Rutinos tüntetők

A megkérdezettek többsége tapasztalt és eltökélt ellenzéki tiltakozónak számít: kétharmaduk több alkalommal demonstrált már 2010-2014 között az Orbán-kabinet politikája és döntései ellen, 9 százalékuk pedig mindegyik megmozdulásra elment. Többnyire a Milla csoport rendezvényein vagy a hallgatói akciókon vettek részt, 5 százalékuk viszont beállt a Békemenetbe és a devizahiteles tüntetők soraiba is.

A Parlamentbe is próbált bejutni a december 16-i kormányellenes  tüntetés néhány résztvevője, huzavona kezdődött a bejárat előttFotó: Polyak Attila - Origo

Változó jelszavak

Az ellenzéki megmozdulásoknak idén október 26-án a netadó elleni felvonulás adott újabb lendületet  - és teremtett alapot a további tiltakozásokhoz - decemberre a téma viszont túlhaladottá vált, a tüntetések egy általános Orbán-kormány ellenes akcióvá csúcsosodtak ki.

Fénylő kijelzővel üzentek a demonstrálók a kormánynak október 26-án: nem kérnek az internetadóbólForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ezt mutatja a hívószavak erejének változása is: a kutatók által megkérdezett tüntetők 70 százaléka december 16-án a legfontosabbnak a kormányt bíráló szónoklatokat tartotta. 36 százalékuk a szegénység témáját helyezte előtérbe - a NAV-ot érő korrupciós vádakat 12 százalék emelte ki, míg csupán 5 százalékuk tartott ki a netadó témája mellett.

Eltökéltek

Míg a netadó elleni fellépés politikai szimpátiától függetlenül  is megmozgatta a tömegeket, december 16-án már főként a baloldali vagy balközép szavazók vonultak az MTA majd a Parlament elé, 82 százalékuk az ellenzéki összefogás pártjaira vagy az LMP-re voksolt. A résztvevők emellett eltökéltek a kormányváltás mellett: 84 százalékuk elment volna szavazni egy vasárnapi  (azaz december 21-i) választás esetén, derül ki a felmérésből.