A magyar nagykövetek háromnegyedét lecserélték

2014.12.29. 06:57

A magyar nagykövetek közel háromnegyedét lecserélték, a külügyi tárca szerint az új feladatokhoz új emberek kellenek. A kormány nem számít amerikai akadályoztatásra Szemerkényi Réka washingtoni megbízatása ügyében.

Hatvan külképviselet élén történt meg, illetve van folyamatban a vezetőváltás, amióta Szijjártó Péter átvette a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítását - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, jövő szeptemberig további 14 váltást tervez a külügyi tárca, ami azt jelenti, hogy egy rendkívül rövid időszakon belül a misszióvezetők mintegy 70 százalékát lecserélik. 

A minisztériumban azzal magyarázták ezt, hogy az új világviszonyok közepette új magyar külpolitikára van szükség, amely pragmatikus és képes a gazdasági érdekek érvényesítésére. Az új feladatok ellátásához pedig olyan emberek kellenek, akik ezt a munkát el tudják végezni - érveltek a tárcánál.

A feszült magyar-amerikai viszony miatt kiemelt figyelem övezi a washingtoni magyar nagykövetváltást. A kijelölt külképviseleti vezetőt az Országgyűlés külügyi bizottsága már meghallgatta. Szemerkényi Rékát jövő év elején küldik ki állomáshelyére. Arra a kérdésre, a tárca számít-e amerikai részről akadályoztatásra, a minisztérium azt válaszolta: ők nem akadályozzák meg Colleen Bell kijelölt budapesti nagykövet érkezését, és ők is ezt várják el az Egyesült Államok külügyminisztériumától Szemerkényi Réka kijelölt washingtoni nagykövet esetében.