Kiderült, senki nem ellenőrizte Habony Árpádot

2014.12.29. 14:59

Nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen Habony Áprád – válaszolt egy, az ellenzéket hetek óta kínzó kérdésre Semjén Zsolt. Eközben a Századvégnél cáfolták az Origo értesülését, mely szerint a cég leszerződtette Habonyt, hogy legyen valamilyen formális tanácsadói státusa.

Nem folytattak az illetékes szervek nemzetbiztonsági ellenőrzést Habony Árpáddal szemben – ismerte el Semjén Zsolt egy ellenzéki írásbeli kérdésre válaszolva. Ezzel megerősítette azokat az információkat, melyek szerint az egykori vitrinszakértő és harcművész Habony úgy ad tanácsokat akár nemzetstratégiailag fontos ügyekben a kormányfőnek is, hogy nem esett át ilyen átvilágításon.

Habony hivatalosan nem tanácsadó, de fontos kérdésekben van véleményeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ráadásul Habony Árpád állandó, fényképes belépővel rendelkezik a Parlament épületébe is – derül még ki abból a hétfői keltezésű levélből, melyet a miniszterelnök-helyettes Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független parlamenti képviselő írásbeli kérdésére küldött. Rövid válaszában Semjén Zsolt kitért még arra is, hogy „а híreszteléseken alapuló vádjait nem kívánom kommentálni."

Ilyen nemzetbiztonsági kockázati kérdőívet biztosan nem töltött ki HabonyForrás: Origo

Az ellenzéki képviselő ugyanis kérdésében arra is utalt, hogy nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot Habony múltja. A nem hivatalos tanácsadót ugyanis 2011-ben garázdaság miatt elítélték, mert bántalmazott egy idős házaspárt, és szerepelt már a hírekben azzal is, hogy a nagybátyja Portik Tamás élettársának előző férje – utóbb a Portik-szálat Habony és az állítólagos élettárs is cáfolta.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is elfogadja Habony Árpád tanácsaitForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Origo eközben úgy értesült, hogy Habonyt a kormányzati megbízatásokat elnyert Századvég nemrég leszerződtette, hogy legyen formális tanácsadói státusa. Ám ezt kérdésünkre Keresztesi Péter, a Századvég kommunikációs igazgatója cáfolta. Közölte: Habony Árpád sem munkaviszonyban, sem megbízásos jogviszonyban nem áll a Századvéggel.