90 baleset történt a behavazott utakon

2014.12.29. 11:26

A havazás két napja alatt 90 baleset történt, buszok és kamionok borultak árokba vagy fordultak keresztbe a csúszóssá váló utakon. Hólánc, téli gumi nélkül ne is induljon el - figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Országszerte gondot okozott a hóesés, a legtöbb elakadást, balesetet az ország déli területein, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből jelezték, ahol 20-30 centis hó esett vasárnap este. A Közútkezelő folyamatosan tisztítja az autópályákat és főutakat, amik járhatóak, bár helyenként latyakosak az erős szél és hóátfúvás miatt.

Járhatóak, bár néhol latyakosak az utak hóátfúvás miattForrás: Origo

Nem bírtak a hóval

A hétvégén 90 közlekedési baleset történt, 90 százalékuk pedig összefügg a havazással. Általában csak kisebb koccanásokról, árokba csúszott autókról érkezett hír - mondta az Origónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Árokba csúszott, behavazott autó a Baranya megyei PáprádonForrás: MTI/Sóki Tamás

Jól jön a hólánc

Mukics Dániel arra is figyelmeztetett, hogy bár a havazás Dél-Magyarország kivételével mindenhol megszűnt, téli gumi, hólánc és kis lapát nélkül továbbra sem ajánlott autóval közlekedni. Jó, ha van nálunk feltöltött mobil is, ha esetleg elakadnánk a hóban - tette hozzá a szóvivő.

 

Hólánc, téli gumi nélkül továbbra sem érdemes útra kelniForrás: Thule

Nézzük meg a neten

Mielőtt útra kelünk, érdemes tájékozódni: a meteorológiai szolgálat honlapján láthatjuk, hol van éppen riasztás a hóhelyzet miatt, de az Útinform és az ingyen letölthető VÉSZ-alkalmazás is segít a balesetek megelőzésében.