Gyurcsány nem megy el a pénteki tüntetésre

Gyurcsány Ferenc FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS gondolkodik KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása lakossági fórum laza arckép, portré politikus SZEMÉLY FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása lakossági fórum laza arckép, portré SZEMÉL
Debrecen, 2014. szeptember 29. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a párt debreceni szervezetének fórumán 2014. szeptember 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Távol marad Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a pénteki, az Operaház előtti 2012-es több tízezres kormányellenes tüntetés évfordulójára szervezett demonstrációtól - mondta az Origónak Gréczy Zsolt DK-szóvivő, aki szintén nem megy el a tüntetésre.
Vágólapra másolva!

Sok volt a szervezői kritika

Annyi kritika és vita övezte a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsainak részvételét a január 2-i, pénteki tüntetésen, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök végül úgy döntött, nem megy el a demonstrációra - mondta Grézy Zsolt. A párt szóvivője hozzátette: ő is távol marad az eseménytől.

A vitánál és a kritikánál is keményebb szavakat használt a DK elnökségi tagja. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint fenyegetések érték a párt szimpatizánsait, miután korábban Gyurcsány arra buzdította őket, hogy pártzászlókkal jelenlenek meg az eseményen.

Pártok nélkül nem megy?

Az elnökségi tag jelezte: továbbra is úgy gondolják, igazuk volt, amikor azt kérték a civil politikai tüntetés részvevőitől, hogy például pártzászlók használatával mutassák meg a "demokratikus tömeg sokarcúságukat", így azt, hogy mely politikai pártokkal szimpatizálnak.

Gyurcsány Ferenc végül úgy döntött, inkább nem megy el a tüntetésre Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Gréczy Zsolt amúgy fenntartja, hogy pártok részvétele nélkül "nem fog menni az Orbán-rezsim leváltása". Hozzátette: attól, hogy Gyurcsány Ferenc és ő távol marad az eseménytől, a párt szimpatizánsainak nem tiltják meg, hogy ott legyenek, de kérik őket, ne vigyenek oda pártszászlókat.

Az MSZP-sek sálakat visznek

Az MSZP is bátorít a részvételre, és bár ők is mellőznék a pártjelvényeket, gondoskodnak arról, hogy láthatóvá váljanak. A szocialisták politikusa, Király György azt tanácsolta minden szimpatizánsnak: "MSZP-hez való kötödésedet diszkrét, de egyértelmű módon, például piros sál viselésével jelezd".

Várady Zsolt biztosan beszél

A 2012 január elsején életbe lépett új alaptörvény tiszteletére az Operaházban adott gálaesttel párhuzamosan, az utcán zajlott több tízezres tüntetés harmadik évfordulójára időzített demonstráció főszervezője az utóbbi idők ellenzéki tüntetéseinek egyik állandó szereplője, Várady Zsolt iwiw-alapító.

Várady Zsolt biztosan színpadra áll pénteken, a többi programelem még alakul Fotó: Polyak Attila - Origo

Az Origo kérdésére Várady Zsolt annyit elárult: ő biztosan mond beszédet, de a programról, a további felszólalókról nem mondott többet. Egyelőre más szervezőtől sem tudtunk meg részleteket, az esemény Facebook-oldalán pedig az áll: "A felszólalók listáján és a pontos tartalmon folyamatosan dolgozunk."

Tanácsok a szervezőknek

A szervezőket eközben más rutinos civil demonstrálók bírálták. A Szabadság téren a '44-es német megszállási emlékmű ellen hónapokon át minden nap tüntető civilek egyik szervezője, Magyar Fruzsina például a Facebookon arra intette a szervezőket: "Szervezők vagytok, nem vezérek."

Azt is írta: "Ne szabályokat alkossatok, hanem világosan a közösen, hónapok óta kiérlelt célokat foglaljátok össze." Végül hozzátette: "Nem szégyen konzultálni, tanácsot kérni. (...) Csak együtt juthatunk előbbre."