Viktor háborúba megy, írja az Economist

Vágólapra másolva!
Elvesztett 900 ezer szavazót, balul sült el a moszkvai közeledés, mégis az USA-t támadja, írják.
Vágólapra másolva!

Nem indul jól az újév Orbán Viktornak – írja az Economist gazdasági hetilap újévi számában megjelenő cikkében (amely már most elérhető az interneten). A lap a Fidesz, és Orbán Viktor miniszterelnök jelentős népszerűség-csökkenésével indít - külön megemlítve az elvesztett 900 ezer szavazót -, majd ennek okait elemzi.

A közvetlen kiváltó ok az internetadó volt, amely tízezreket vitt az utcákra, akiket a kormány gyors visszatáncolása csak felvillanyozott. A lap megemlíti a sokakat felháborító, vezető Fidesz-politikusokat érintő drága ingatlanokkal és egyéb luxuscikkekkel kapcsolatos ügyeket, amelyek a Fideszen belül is repedéseket okoztak, külön kiemelve Pokorni Zoltán urizálós kritikáját, majd Lázár Jánosnak erre visszakézből adott csattanós válaszát.

Sehova sem vezet

Szóba kerül a megromlott viszony USA-val, és hogy a Fideszben attól tartanak egyesek, hogy a kitiltási botrány „teljes diplomáciai válsággá fokozódhat”. A kitiltást egy NATO-szövetségessel szemben merőben szokatlan módszernek nevezi a lap, majd megemlíti Vida Ildikó NAV-elnök - az egyik kitiltott - André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivővel szembeni feljelentését, ami „valószínűleg sehova sem vezet, mert Goodfriendnek diplomáciai mentessége van.”

A közeledés Moszkva felé az ukrán válság és a rubel összeomlása miatt balul sült el, a keleti nyitás hozadéka elmaradt a várttól, a Déli Áramlat gázvezeték lefújása csapást mért a magyar energiastratégiára, írják.

Támadásba lendül

Ennek ellenére, „ahelyett, hogy megfoltozták volna a kapcsolatokat Amerikával”, a magyar miniszterelnök és miniszterei támadásba lendültek. Az Economist idéz Orbán karácsony előtti MTI-interjújából, megemlíti Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal fideszes frakcióvezető Amerikával kapcsolatos agresszív megnyilatkozásait, és Szijjártó Péter miniszter Magyar Nemzetnek adott interjúját is.

Az Amerikával kapcsolatos negatív érzések hangoztatását „jól fogadhatja a Fidesz szavazóbázisa”, de alig valószínű, hogy ezzel új szavazókat nyernének - olvasható az Economistben.