Vágólapra másolva!
Lezárult a belső vizsgálat, de nem tudták megállapítani, ki juttatta el a sajtóhoz Hende Csaba honvédelmi miniszter nem nyilvános levelét, amely az Mi8-as helikopterekről szólt.
Vágólapra másolva!

Eredmény nélkül zárult az október elején indult belső vizsgálat a Honvédelmi Minisztériumnál (HM), amely azt próbálta kideríteni, hogyan juthatott ki a sajtóhoz Hende Csaba nem nyilvános levele, amelyben nemzetbiztonsági szempontból kényes kérdésről, a harci helikopterek hadra foghatóságáról írt.

Hende Csaba honvédelmi miniszter nem találta a kiszivárogtatót Fotó: Origo

Az Origo is megírta: azért indult vizsgálat, mert a Válasz.hu – amúgy éppen Hende védelmében – olyan iratot hozott nyilvánosságra, amelynek tartalmát 30 évre titkosították. A cikkben közölt levél fejlécén ezt jelezték is: az április 2-i levél „A 2011. évi CXIII. törvény 38. § (7) bekezdése alapján NEM NYILVÁNOS".

A hivatkozott jogszabály alapján azért, mert „A Honvédség szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak".

A miniszter levele nem volt nyilvános, tartalma miatt 30 évre titkosították Forrás: Origo

A vizsgálat eredményéről Hende az MSZP-s Demeter Márta írásbeli kérdésére válaszolva közölte, hogy a kérdéses dokumentum terjesztése "olyan széles kört érintett, hogy abból nem állapítható meg egyértelműen, mely személy vagy személyek juttatták el azt a sajtó részére".

Szintén Demeter Márta volt az, aki október elején firtatni kezdte: miként kerülhetett a Válasz.hu birtokába egy, a miniszter által Kocsis Máténak, az Országgyűlés rendészeti bizottsága fideszes elnökének küldött tájékoztatás a honvédség Mi-8-as helikoptereinek beszerzéséről. Ez után indult a belső vizsgálat.