Schmitt Pál után Áder János is ugyanazokkal a szavakkal üzent éjfélkor

2015.01.01. 19:39

Kedvelt költője lehet a köztársasági elnököknek vagy szövegíróiknak Kányádi Sándor. Áder János idei újévi köszöntőjében ugyanaz a pár gondolat szerepel a költőtől, mint elődje, a posztjáról plágiumügye miatt 2012-ben lemondott Schmitt Pál 2011. január elsejei szövegében.

Mindketten beszédük második bekezdésének elején idézik a Kossuth-díjas költő kétségtelenül újévi köszöntőbe illő sorait:

Schmitt Pál:

…Ahogy Kányádi Sándor írja, éjfélkor férfiasan kezet fog a múlttal a jövendő. Így fogjunk kezet mi is saját valónk elmúlt énjével, s az új esztendő első napján vessünk számot az elvégzett és a még ránk váró feladatokról…

Áder János:

…Ezekben a percekben, amikor – Kányádi Sándor szép szavával – kezet fog múlttal a jövendő, mindannyian – mint minden évben – megújuló reménnyel mondunk jókívánságokat egymásnak…

A Schmitt Pál akkori köszöntőjéről szóló tudósítást itt olvashatja. Az a beszéd azért is volt emlékezetes, mert az internetre kikerült változata tele volt helyesírási hibával. Áder János 2015-ös köszöntőjét itt érheti el. 

Áder János és Weisz Fanni jeltolmács a köszöntő felvételénForrás: MTI/Bruzák Noémi

 A hasonlóságot a Proszektúra blog szúrta ki.