Az egész országra kiterjedő blokádot hirdet az útdíjak ellen és a demokratikus Magyarországért egy Facebook-csoport, melynek tagjai március elsején az autópályákat és a főútvonalakat akarják lezárnii addig, amíg megállapodás nem születik, vagy le nem mond a kormány.

„Teljes Magyarország, és nem pár órára. Amíg nincs megállapodás vagy nem mond le a kormány.” Ez a leírása a szombaton este létrehozott Blokád az útdíjak ellen és a demokratikus Magyarországért Facebook-csoportnak, amely az akciót március 1-re hirdette meg. A csoporthoz szombat délutánig 1700-an csatlakoztak.

Útdíj BlokádForrás: Facebook

Taxisblokád, 1990

Eddig egyszer, 1990-ben volt Magyarországon országos útlezárás. Az úgynevezett taxis blokád során októberben több ezer taxis és fuvarozó bénította meg három napra Budapestet és az ország több városát. Így tiltakoztak a 65 százalékos benzináremelés ellen. 

Miért március elején?

A most létrehozott csoport szimpatizánsai többen is késeinek tartják a március elsejei időpontot a hozzászólásaikban. A blokád főszervezője, Büki Zoltán, tavasszal még az Együtt-PM Nógrád megyei 2. számú választókerületének elnöke volt, civilben pedig vállalkozó. Az Origo kérdésére, hogy miért ezt a dátumot hirdették meg, azt válaszolta, hogy egy országos blokádot lehetetlenség hamarabb megszervezni. Egyeztetni kell a rendőrséggel, mobilvécéket kell szerezni, élelmet, teát szervezni – sorolt néhány indokot.

Büki Zoltán szervező, az Együtt-PM Nógrád megyei 2. számú választókerületének korábbi elnökeFotó: Polyák Attila - Origo

Bükiék december 21-én, aranyvasárnap egyszer már tüntettek a sztrádadíj kiterjesztése ellen Budaörsön, és a demonstráció végén egy percre lezárták az M1-es és M7-es autópálya - akkor még ingyenes – közös bevezető szakaszának egy részét. Büki Zoltán szerint akkor az jelzés volt a kormánynak, hogy készek bármit megtenni az intézkedés eltörléséért.

Ez már elvi kérdés

Hozzátette, végső soron nem is a matrica-rendszer megváltoztatása ellen tiltakoznak, hanem azért, mert megint egy csúnya lehúzást vezetett be a kormány. Ez már elvi kérdés számukra, és elegük van abból, hogy sorra semmibe veszik a tiltakozásokat.

A hajdani taxisblokádnál nagyobb megmozdulásra készülnek, többek közt az összes autópályát, az M0-ás össszes felhajtóját, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez vezető utat, és a határátkelőket is le kívánják zárni.

Az M3-as autópálya Hatvannál. Leállhat a forgalomForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Megkezdődtek az egyeztetések a rendőrséggel, a közúti fuvarozókkal, taxisokkal is. Kérdésünkre, hogy inkább a megállapodás, vagy a kormány leváltása a cél, Büki Zoltán azt válaszolta, inkább a második. Hozzátette, ha kell, akár hetekig kint maradnak az utakon.

A Facebook-szerveződés még nem jelent semmit

Varga Áron politikai elemző szerint a megmozdulás sikeressége nagyban függ attól, hogy a szervezők mennyire tudják mozgósítani a tömegeket, mert önmagában az, hogy a Facebookon szerveződnek, még nem jelent semmit, hiszen elköteleződés nélkül rá lehet kattintani az „ott leszek” fülre.

A szakember szerint a szervezők jó alaptémát találtak, ami pártállástól függetlenül mindenkit idegesít. Varga Áron szerint az új matrica szabályokat még a Fidesz-szavazók is értelmetlennek tartják, ráadásul jelentős költségvetési vonzata sincsen. A téma tehát jó – tette hozzá -, ebből még komoly tiltakozás is kerekedhet.

Valószínűtlen a kormány bukása

Forrás: MTI/Balázs Attila

De hogy a kormány megbukjon, az valószínűtlen, aminek Varga Áron szerint két oka van. Egyrészt az intézkedést vissza lehet vonni, mint például az internetadót, másrészt ezeknek a megmozdulásoknak Magyarországon nincsen hagyománya. Valószínűbb tehát, hogy visszavonják, vagy módosítják az intézkedést, esetleg nemzeti konzultációt indítanak róla – mondta Varga Áron.

Mit szólnak az autósok?

Huber Szebasztián, a Fórum Politicum politikai elemzője Vargához hasonlóan szintén kiemelte, hogy ilyen formátumú szerveződésre a taxisblokád óta nem volt példa, valamint azt, hogy tapasztalata szerint sokan olyanok is visszajeleznek a közösségi oldalon, akik végül nem mennek el. Hozzátette, természetesen kézenfekvő ötlet, hogy egy ilyen kezdeményezés a Facebookról induljon el. Huber Szebasztián szerint az biztos, hogy egy sikeresen megszervezett blokád komolyan megrendítheti a kormány helyzetét. Azt azonban hozzátette, a kisebb, hasonló kísérletek rendre kivívták az autósok, fuvarozók nemtetszését.

Kérdés tehát – tette hozzá -, hogy az embereknek mennyire fontos az útdíjak kérdése, illetve, hogy miként reagál a kormány, a rendőrség és a lakosság. 

Február elsején is tüntetnek
Tavasz jön – Orbán megy címmel szintén létrehoztak egy Facebook-csoportot, a február elsejei, Kossuth térre szerveződő tüntetésre vasárnap délutánig hétezren jelentkeztek. A szervezők közleménye szerint céljuk, hogy minél többen mutassák meg, hogy egy európai Magyarországot szeretnének és képesek nemet mondani Orbán maffiaállamára.