MSZP: Száz éve nem épült ennyire kevés ház

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint több mint száz éve nem épült olyan kevés új lakás Magyarországon, mint napjainkban. Szerintük az adatok további romlására lehet számítani.
Vágólapra másolva!

2013-ban összesen alig több mint 7200, tavaly szeptemberig pedig csak mintegy 5100 lakás épült, holott ez a szám 2008-ban 44 ezer, 2009-ben 28 ezer, 2010-ben pedig 17 ezer volt – közölte a szocialista Bangóné Borbély Ildikó.

Festő dolgozik egy épülő lakásban az ócsai szociális családiház-építési program építkezésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

2015 a romlás éve

Az MSZP szerint az adatok további romlását a 2015-ös költségvetés adatai vetítik előre, abban ugyanis az előző évinél 30 milliárd forinttal kevesebb forrás áll rendelkezésre lakástámogatásra. Segítségre pedig szükség lenne, hiszen 170 ezer gyerek él olyan lakásokban, ahol sem mellékhelyiség, sem fürdőszoba nincs, 600 ezer gyerek otthona pedig rendszeresen beázik, illetve nedves, penészes - fűzte hozzá.

A fiatalok külföldre menekülnek

A szocialista politikus úgy fogalmazott, a „kormányzásra alkalmatlan” Fidesz hiába költi az adófizetők pénzét „sikerpropagandára”, ha csak a „közpénzek lenyúlásában teljesít egyre jobban”, miközben a fiatalok nagy részének nincs állása és így boldogulásokat külföldön keresik.

Az MSZP szerint a szociális és lakhatási problémákat csak egy, a jelenlegitől gyökeresen eltérő gazdaságpolitika oldhatná meg - fejtette ki a párt képviselője, kiemelve, hogy a kormánypárti politikusok helyett a fiatalok lakáshoz jutását kellene támogatni.