A kamupártok dönthetnek Veszprémben

2015.01.07. 08:47

Már gyűjtik az ajánlásokat a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választásokra, eddig 16-an vették föl az ajánlóíveket. A kis pártok és a független jelöltek nagy száma egy szoros verseny esetén döntő lehet. Legutóbb több mint egy százalékot gyűjtöttek össze a kis alakulatok Újpesten, de az indulásuk ott nem befolyásolt semmit. Veszprémben nagyon más a helyzet.

Megkezdődött az ajánlások gyűjtése a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választásra. Elsőként Gerstmár Ferenc, az LMP jelöltje és a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt gyűjtötte össze az induláshoz szükséges 500 aláírást, de egyelőre még nem adták le az ajánlásaikat a helyi választási irodának.

Az időközi országgyűlési választás tétje, hogy a Fidesz–KDNP megőrzi-e a kétharmadát, vagy pedig csak egyszerű többsége lesz az Országgyűlésben. A kormánypártok Némedi Lajost, Veszprém alpolgármesterét indítják, míg a baloldali ellenzék Kész Zoltán független jelölt mögé sorakozott föl.

Budapesten nem kértek a kicsikből

A választás külön érdekessége a nagy tét mellett, hogy a kis pártok és a független jelöltek közül hányan szállnak ringbe, mivel a rájuk leadott szavazatok szoros verseny esetén befolyásolhatják a végeredményt is. Az ajánlási rendszer könnyítése, és az indulásért járó egymillió forint is megsokszorozta a jelöltek számát a 2014-es országgyűlési választáson, majd az újpesti-angyalföldi időközi megméretésen is.

Mint ismert a tavalyi országgyűlési választáson összesen 19 párt állított országos listát, de csak négyen érték el az egyszázalékos támogatottságot. A novemberi budapesti 11-es számú körzetben tartott időközi országgyűlési voksoláson 13 jelölt indult, közülük öten kaptak egy százaléknál több szavazatot, de nyolcan még a fél százalékot sem érték el. Akkor nem volt jelentősége a sok jelöltnek, mivel az MSZP jelöltje közel 20 százalékponttal előzte meg a Fideszét.

Gerstmár Ferenc, az LMP jelöltje nagyon gyorsan összeszedte az ajánlásokatForrás: MTI/Kovács Tamás

Szoros lesz?

A veszprémi körzetben némileg más a helyzet, mint az országosan is a baloldal egyik legerősebb körzetének számító újpesti-angyalföldiben, amit a korábbi évek országgyűlési választásai is visszaigazolnak. A Veszprém megyei választókerületben lényegesen kiegyensúlyozottabbak az erőviszonyok, így a kisebb pártok jelöltjeire leadott akár 0,1 százalék is döntő lehet a végén.

Az utóbbi négy országgyűlési választás eredményeit szemügyre véve meglehetősen érdekes kép rajzolódik ki előttünk. Az eredményeknél a pártok listáira leadott szavazatokat vettük figyelembe, mivel a mostani veszprémi 1-es körzet korábban négy egyéni választókerület bizonyos részeiből állt össze, így az egyéni jelöltekre adott szavazatokat nehéz összesíteni.

Némedi Lajosnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének kellene megtartania a kétharmados többségetForrás: MTI/Kovács Tamás

2014 hasonlított 2002-re és 2006-ra

2002-ben a Fidesz–MDF szövetség 45,1, az MSZP 38,01, az SZDSZ 6,79, a Centrum párt pedig 5,01 százalékot ért el. Az eredményeket összeadva az látszik, hogy a kormánypártok akkor egy közös ellenzéki összefogással szemben alulmaradtak volna. Hasonló volt a helyzet 2006-ban is, ráadásul akkor a Fidesz támogatottsága 44 százalék alá esett.

2010-ben ebben a körzetben is megváltoztak az erőviszonyok azzal, hogy a Fidesz–KDNP 55,22 százalékot ért el, míg az MSZP 20 százalék alá csökkent. 2014-ben egyfajta visszarendeződést láthattunk, a jelenlegi kormánypártok támogatottsága 45 százalék alá zuhant, így nagyjából a 2002-es és 2006-os eredményüket ismételték meg.

Ezzel szemben a baloldali összefogás lényegesen gyengébben szerepelt, mint az MSZP és az SZDSZ együttesen a korábbi voksolásokon, így nem tudták fölvenni a versenyt a kormánypártokkal.

Még több párt lehet

A számok alapján világosan látszik, hogy a kisebb erőknek és a függetleneknek akár döntő szerepük is lehet a választáson. Az Origo információi szerint eddig 16-an vették fel a jelölőíveket. Ebből kilencen függetlenként próbálnak indulni, míg heten különféle pártok színeiben szállnak ringbe. Eddig a Magyar Munkáspárt, a Fidesz-KDNP, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, az Aquila Párt, az LMP, a Jobbik és az Összefogás Párt jelöltjei vettek át íveket.

Kész Zoltánt támogatja az összes parlamenti baloldali ellenzéki pártFotó: Bielik István - Origo

A következő napokban vélhetően növekszik majd a pártokhoz köthető jelöltek száma is, mivel 17 szervezet kérte a nyilvántartásba vételét, amelyből 16-ot hagyott eddig jóvá a Nemzeti Választási Bizottság. A jelöltek felszaporodásának a budapesti 11-es választókerülettel szemben Veszprémben már nagyobb jelentősége lehet.

Egy százalék fölött voltak

Az újpesti-angyalföldi voksoláson az egy százalék alatt szerepelt jelöltek összesen 348 szavazatot kaptak, ami 1,31 százaléknyi voksnak felelt meg. A veszprémi országgyűlési körzetben 2002-ben 0,3 százalék volt a Fidesz előnye az MSZP-SZDSZ-szel szemben, míg 2006-ban a balliberális pártok több mint három százalékot vertek a Fideszre a listás szavazatok alapján.

A kis pártok és független jelöltek jelentősége tehát jelentősen felértékelődhet ezen a választáson, éppen ezért lehet nagy szerepe annak, hogy Simicska Lajos ringbe száll-e. A nagyvállalkozó egyelőre nem vette föl a szükséges mennyiségű ajánlóívet, de erre még közel két hete van, mivel a jelöltállítás határideje január 19-én délután négy órakor jár le.

Simicska Lajos is meglebegtette, hogy indul a választáson, de egyelőre nem vette föl az ajánlóíveketFotó: Bielik István - Origo

A kis pártoknak azért is megérheti elindulni, mert automatikusan egymillió forintot kapnak a kampányra. Abban az esetben, ha sikerül a két százalékot elérniük, akkor nem kell visszafizetniük ezt az összeget az államkincstárnak. Az újpesti-angyalföldi voksoláson a parlamenti pártokon kívül egyedül Schmuck Andornak, a Szociáldemokraták elnökének sikerült ezt a lécet megugrania.