Lázár János kiállt Rikárdó mellett

Lázár János Hódmezővásárhely, 2014. október 5.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában 2014. október 5-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Egyetlenegy gyereket sem lehet megbélyegezni, szülessen bár a Rózsadombra vagy Makóra, palotába vagy putriba - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Makohirado.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában.
Vágólapra másolva!

Minden magyar gyereknek veleszületett joga, hogy a sorsát a tehetsége és a szorgalma alakítsa, ne pedig előítéletek vagy öröklött körülmények - hangsúlyozta a Makó és térsége országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus azzal kapcsolatban, hogy az ország idei első újszülöttje a Maros-parti városban született Rácz Péter Rikárdó lett, és a portál szerint a kisfiú érkezése a családban örömet szerzett, a közéletben indulatokat váltott ki.

Gyáva dolog

A miniszter kijelentette, hogy a most születő, most felnövőben lévő gyerekekből lesz a jövő Magyarországa. A tisztességes politikának ezért az a dolga, hogy küzdjön a szegénység, a mástól örökölt következmények és az előítéletek ellen. Lázár János szerint fontos, hogy "ne hagyjuk szó nélkül" azt, ha valaki - különösen egy politikus - újszülötteket bélyegez meg.

Olyan, mint egy köztörvényes bűncselekmény - tette hozzá.

Az esély

A miniszter hangsúlyozta, hogy aki egy gyereket rekeszt ki, az valójában az egyetlen lehetőségétől vagy "vagyonától" fosztja meg: az esélytől, hogy tisztességes emberré váljon. Az állam dolga pedig az, hogy a gazemberekkel szemben megvédje a gyerekeinket, minden gyereket - mondta a portálnak a politikus, elítélve azt a verbális támadássorozatot, amit "gyáva és ostoba politikusok" indítottak egy újszülött ellen.

Katasztrófaturizmus

Lázár János közölte - bár a tettük súlya az előzőhöz nem mérhető -

Azzal ugyanis, hogy "Gy. Ferenc és társai" politikai cirkuszt csináltak Rikárdó ügyéből, arra kényszerítették a magyar társadalmat, hogy pártpolitikai törésvonalak szerint viszonyuljon a történtekhez.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Pedig ebben az ügyben nem lett volna szabad árukapcsolást létrehozni, ebben ugyanis pártok feletti konszenzusnak kell lennie, amely úgy hangzik: "minden új élet ártatlan, mint a ma született bárány. Újszülöttet nem bélyegezhet meg senki" - fogalmazott a miniszter.